Hur du tvättar bilen hemma om vintern

Många av oss står inför ett riktigt dilemma när det kommer till att tvätta bilen under vintern. Vi vet hur salt, vägdamm och smuts påverkar och bryter ner lack, insidan av dörren  längs ner och bromsar. Och vi är på det klara med hur biltvätten på bensinstationen sliter och skadar lacken. Så då står vi där, och måste välja mellan pest eller kolera. För vi kan väl inte tvätta bilen för hand i minusgrader?

Du kan faktiskt tvätta bilen i ned mot -10 °C, eller till och med kallare än så!

Så tvättar du bilen hemma om vintern – ner mot 10-15 minusgrader!

Det är två grundläggande faktorer som avgör när du ska tvätta bilen om vintern:

 • När bilen är smutsig
 • När det är tillräckligt varmt.

Eller, för att avliva en liten myt: när det inte är alltför kallt. Det går bra att tvätta bilen i ner mot 10-15 minusgrader, genom att följa några enkla förhållningsregler. Men innan du bestämmer dig för att tvätta bilen hemma bör du tänka efter en extra gång. Vi rekommenderar att tvätta på tvättstation. När du tvättar hemma åker det smutsiga och föorenade vattnet ut i dagvattenbrunnarna och vidare till våra sjöar och hav, och många kommuner har tagit krafttag mot detta genom att ge böter eftersom det förorenar vattendragen.

Så länge det är runt noll grader och varmare, är det bara att tvätta som du brukar. Rör det sig under detta, och ner mot 10-15 på den blå sidan av termometern, bör du tänka på följande innan du börjar:

 • Kör bilen varm, innan du påbörjar tvätten
 • Smörja upp lister med silikon eller ett specialmedel för gummi. Detta tränger ofta bättre in i gummilisten och mjukar upp/bevarar bättre än silikon.
 • Sätt in en liten droppe olja i låsen
 • Kör gärna bilen varm igen efter tvätt

 

Så tvättar du bilen hemma om vintern

Detta behöver du:
2 tvätthinkar med galler, tvättduk/tvätthandske i mikrofiber (undvik svamp under vintern), bilschampo med vax, avfettning/förtvätt, torkduk och helst en bra, flexibel våtskrapa och en snabbvax eller sealer.

Process:

Den ena hinken ska du bara ha vatten i, den andra tar du i bilschampo efter anvisningarna på flaskan. Det är inte nödvändigt att ha mer än rekommenderad dosering. Rätt dosering sparar på produkten och ger dig faktiskt också den bästa tvättförmågan. Här använder vi superkoncentrerat bilschampo från Autoglym, och vi använder bara 3 korkar schampo till storleken på vår hink (18 liter).

 1. Där bilen är riktigt smutsig eller det var länge sedan senaste tvätt, applicera avfettning på bilens nedre del. Undvik avfettning där det inte är absolut nödvändigt eftersom avfettning sliter mer på bilens skydd än vad bilschampo gör. Välj därför en avfettning som är så skonsam det går mot vax. Exempel på sådana är Turtle Extreme Prewash-T och Selaclean Avfettning.
  Viktigt: Låt avfettningen få tid att verka några minuter, men den får inte torka. Lägg avfettning nerifrån och upp.
 2. Lägg schampo över hela bilen, utanpå avfettningen. Använd en lågtrycksspruta för att lägga schampot på bilen. Låt också schampot få verka i ett par minuter, men inte torka.
 3. Spola av bilen ordentligt med högtryck eller bara vanlig trädgårdsslang. Ta ett område i taget, och spola nerifrån och upp. Så ser du också tydligt var du har sköljt.
 4. Efter spolning har vi blivit kvitt den värsta smutsen, och vi är redo för att tvätta bort salt och asfaltrester. Vi tvättar bilen på följande sätt, med tvätthandsken:
 5. Doppa handsken i hinken med tvättvatten och tvätta översta delen av bilens sida. Tvätta uppifrån och ner.
  • Doppa därefter tvätthandsken i hinken utan bilschampo och gnid den mot gallret i botten för att ta bort all skit och smuts.
  • Doppa den sedan i hinken med bilschampo för att tillföra nytt, rent tvättvatten. Tvätta nu nedersta delen av samma sida, uppifrån och ner.
  • Skölj därefter i hinken med rent vatten, gnid mot gallret och doppa i rent tvättvatten igen innan du tvättar nästa sida. Fortsätt så runt hela bilen.
  • Kom ihåg fälgarna! Så väljer du rätt fälgborste.
  • Om det är väldigt kallt, kan det löna sig att skölja bilen ofta, för att hindra att is byggs på.
 6. Spola av bilen grundligt, så att den blir helt fri från schampo när du har tvättat klart.

Tillsätt extra skydd vid behov.

Vid var fjärde till sjätte tvätt bör du tillsätta lite extra skydd. Detta kommer självklart skydda mot salt, vägdamm och andra föroreningar, men det kommer också att göra det mycket lättare att hålla bilen ren. Ett gott skydd eliminerar nästa behovet av avfettning, eftersom skit och smuts inte fäster så lätt.

De flesta snabbskyddande medel, antingen om det rör sig om vaxbaserade eller syntetiska sealers, ska påföras på våt bil. Detta betyder att det egentligen inte tar med än en minut extra.

Här använder vi CarPro HydrO2, som är en snabbsealer med god effekt och som är mycket bra att lägga. Andra alternativ är Autoglym Aqua wax som är vaxbaserad, och tillför lite extra karnaubavax. CarPro HydrO2 är fantastiskt lätt att lägga. Spraya enkelt på, fördela med vatten och spola av direkt. Enklare kan det inte bli.

Torka av bilen ordentligt

För snabb torkning, som kan vara extra viktigt när det är kallt, använd en vattenskrapa. Jag rekommenderar en vattenskrapa i silikon som kommer från Armor-All eller Autoglym. Här finns det dessvärre många värdelösa på marknaden.

Ha en bra torktrasa i mikrofiber till hands, för att snabbt torka där du inte kommer åt med våtskrapan.

Lägg märke till

Vi börjar med att lägga på schampo/avfettning på torr bil. Felet som många gör, är att man börjar med att spola av för att ta bort lös smuts. Detta är fel. Du kommer då också tillföra ganska mycket vatten till bilen som neutraliserar verkningen av avfettning/schampo och vi får inte den verkning som vi önskar.

Viktigt:
När du lägger på avfettning och bilschampo, läggs detta nerifrån och upp. Anledningen till detta är enkel. Genom att lägga rengöringsmedel nerifrån och upp kommer du undvika att få ränder i lacken, eftersom smutsen som du löser upp tillsamman med kemikalierna inte rinner ner på obehandlat område.

Genom att använda samma metoder när du högtryckstvättar, kommer du att uppnå en bättre effekt eftersom det finns rengöringsmedel på området som du spolar. Hade du börjat ovanifrån, skulle vattnet ha runnit ner och neutraliserat schampot innan du kommer dit med högtryckstvätten.

Kom ihåg att tvätta insidan av dörren

På insidan av dörren samlas det fort smuts och damm, kanske blandat med lite salt och asfaltrester. Få av oss har möjlighet att stå inomhus och tvätta bilen ordentligt – när bilen behöver det som mest, om vintern. Här ser du ett tips på hur du faktiskt kan göra det effektivt inne i garaget – utan vatten!