Vad är skillnaden mellan vax och polish

De två frågorna jag ofta får ställt är; ‹‹Vilken är den bästa polishen som ger bäst skydd››? och ‹‹Vilket är det bästa vaxet för att använda på min bil››?

Tyvärr demonstrerar dessa två frågor vanliga missförstånd, om vad som kan uppnås med användning av vax eller polish. Många förstår inte skillnaden på dessa två produkter, eller vad som är skillnaden på bilvax och polish.

Men om du inte har en extremt välskött bil bör du inte utesluta det ena över det andra. Det är produkter som ska användas tillsammans för att förstärka varandras egenskaper. Vax kan inte ersätta polish och polish kan inte ersätta vax.

Genom att använda några enkla metaforer kan man säga att polish är sandpappret som får bordet blankt och slätt medan vax är oljan som säkerställer att det håller sig så.

Vad är skillnaden på vax och polish

Detta är vax

Låt oss börja med att förklara vad vax är. Ett vax i sin naturliga form kommer i många varianter. Från vegetabiliska vax som karnauba, till animaliska vax som bivax. Det är dessa vaxers naturliga egenskaper som gör dem så bra till bilvax. Den mest populära i bilindustrin är karnaubavax. Det som gör denna så speciellt lämpliga för vårt ändamål är

  • Den är nästintill olöslig i vatten, så den försvinner inte vid första tvätten eller i regnskurar.
  • Smältpunkten är vid 82-86° C, så den tål också de varmaste sommardagarna – stekhet sol, utan att den smälter eller försvinner från lacken.
  • Även om den är väldigt hård och omöjlig att använda som bilvax i sin naturliga form, skapar den en hållbar och väldigt blank finish när den kombineras med andra vax eller ingredienser, som används för att ge en mjukare produkt ämnat för användning på lack.

De flesta bilvax kommer därför att vara en blandning av naturligt vax, lösningsmedel, silikonvätskor, PTFE och andra färgämnen. Någon innehåller till och med slipmedel, men då närmar det sig en korsning av vax och polish, men i samband med denna artikel jämför jag ‹‹rent›› vax och polish. Vax får vi oftast i pastaform, men vi kan också få det i flytande form.

Vax kommer inte klara av att skapa glans, men vax kan förstärka glans så att den till en viss grad kan ‹‹jämna ut›› ytans mikroskopiska ojämnheter, genom att ‹‹fylla ut›› ojämnheter och fel i lacken.

Detta är polish

Rupes-Keramik-Gloss-Fin-Polish-1-literTill skillnad från vax är polish en produkt som använder slipmedel för att ta bort ett mycket fint lager av klarlacken, för att jämna ut så att du få ren slät yta som reflekterar ljuset jämnt och ger en blank, skinande lack.

Dessvärre slits lacken över tid och inte minst ‹‹åldras›› för att den mister glans och oxider. Vax kan inte annat än ‹‹packa in›› detta och faktiskt bevara lackskadorna. Du kan alltid skyla mindre repor men aldrig ta bort dem med vax. Därför har du behov av polish.

Kvaliteten i moderna polisher är ofta gjorda av slipmedel som minskar slipgrad allt eftersom man polerar, så att man lättare uppnår en finare glans. För att ta bort lackskador är det därför nödvändigt att lägga till lite polish på vägen, eftersom man ‹‹förbrukar›› polishen.

De flesta polisher som korrigerar större lackskador saknar emellertid skydd, och man är därför beroende av att lägga på vax för att stärka lacken efter polering. Vax i sig kan inte ge en matt yta glans, men den kan förstärka glansen i en redan glansig yta.

Hur länge skyddar vax?

hvor lenge beskytter voksEtt vax skyddar inte för evigt och det är inte meningen heller. Lagervis ‹‹skalas›› vax av, och tar med sig föroreningar så att lacken behåller en slät, vattenavvisande yta. En välvaxad bil är mycket lättare att hålla ren. Det är därför ett bra tips att tillsätta lite extra vax i form av ett snabbvax på vägen. Ett snabbvax är oftast ett organiskt vax, som är upplöst eller tillsatt i flytande vätska. Den är oftast spraybar och snabb att lägga. Ett bra exempel på det är

Autoglym Rapid Aqua Wax. Genom att lägga till detta på blöt bil i samband med tvätt, är det möjligt att lägga till ett extra lager vax som kan ‹‹skalas›› av.

Med hjälp av vax skyddar du nu lacken från föroreningar några extra veckor eller månader. Det är faktiskt omöjligt att säga hur länge vaxskyddet håller, även om vissa tillverkare säger det. Det är så många parametrar som spelar in, att någon form av garanti är omöjlig att ge, och är gärna väldigt finstilt i så fall.

Det som spelar roll på varaktigheten är hur ofta du använder bilen. Om den står i garaget, hur långt du kör, hur mycket det regnar, om du har varit vid havet, om det är mycket snö eller om vägarna är saltade. Och självklart hur du lagt på vaxet. Ger du vaxet för dåligt fäste, det vill säga om du slarvar med förarbetet, varar vaxet inte länge.

Det finns också syntetiska alternativ på vax. Det kan du läsa mer om i länken under.

Läs också: Vad ger bäst lackskydd?