Hur används claybar?

Om du drar handflatan längs med sidan av bilen, speciellt längre ner på sidan, kommer du att på de flesta bilar känna att lacken är skrovlig och noppig. Det är nästan som att ta på ett sandpapper. Ofta sitter det här så hårt att man inte klarar av att avlägsna det med vanlig tvätt och avfettning. Speciellt nu under vintertid kommer du att märka det här bra. Det här är luftburna partiklar som fäster sig i lacken, så som till exempel flygrost, bromsdamm och andra partiklar. Det här bör avlägsnas innan du börjar använda polish eller vax.

Hvordan bruke claybarVid hjälp av en Clay Bar kommer du att få avlägsnat dessa partiklar, som fortfarande är kvar efter tvätt. Ofta är inte dessa synliga för blotta ögat, men du kan alltså känna dem. Efter att ha använt en Clay Bar på lacken, kommer du på nytt ha en yta som är slät som glas och rätt preparerad.

Hur används Clay Bar?

  1. Tvätta och torka bilen. Avlägsna asfaltsrester med Autoglym Tar Remover.
  2. Bryt av en lagom stor bit av Clay som du skall jobba med och forma den till en platt kudde.
  3. Arbeta i små sektioner om 50 x 50 cm, spraya glidmedlet (Detailer spray är bra som glidmedel) över arbetsytan, så att hela området täcks väl. Spraya lite på clayen också.
  4. Låt clayen försiktigt glida över arbetsytan med hjälp av överlappande rörelser från vänster till höger eller uppifrån neråt. Observera: Du behöver inte använda styrka eller tryck mot bilen.
  5. Fortsätt att arbeta på ett område tills alla föroreningar avlägsnats. Du märker det då clayen glider utan ansträngning över ytan, och du inte längre varken hör eller känner att den tar upp orenheter. (Det här lär du dig fort)
  6. Torka av överflödigt glidmedel med en mikrofibertrasa för lack
  7. Fortsätt steg 3 till 6 tills hela bilen har blivit ordentligt slät och fin.

Efter att man har clayat bör man applicera ett skydd. Det kan också vara smart att polera bilen, för att avlägsna eventuella virvlar och smårepor eller andra skador i lacken.

Avlägsna överspray från lack eller färg.

Använd clay för att avlägsna färg. Ifall grannen har målat garaget, och små partiklar av damm, eller överskotts-spray har täckt bilen, är clay det ideala medlet för att avlägsna detta. Snabbt, billigt och mycket enkelt.