De här bilarna bajsar fåglarna oftast på

Är det så att en del bilar är mer utsatta för fågelskit än andra? Ja, faktiskt, enligt en brittisk studie utförd av Autoglym, är några färger mer utsatta än andra. Och ska vi lita på denna undersökning så ska din nästa bil vara grön.

Disse bilene driter fuglene oftest på ifølge en britisk studie utfør av Autoglym. Kanskje dette er nok til å tenke deg om ved valg av farge på bilen?Ny forskning från Storbritannien visar fakta som kan påverka ditt nästa bilköp. Det verkar faktiskt som att fåglar släpper ner det nödvändiga på vissa färger oftare än andra. Studien är utförd av Autoglym på mer än 1 000 bilar i fem engelska byar, och visar att röda bilar är den färg som fåglarna tycker bäst om som toalett. Hela 18 % av fåglarna valde färgen röd.

Blå och svarta bilar blev också ofta uppsökta av nödiga fjäderfän (14 % och 11 % respektive). De säkraste färgerna i sjunkande grad var vit, grå och grön.

Det är inte särskilt vetenskapligt förklarat vad fåglarnas preferenser beror på, även om en del anekdotiska teorier florerar. Det går att läsa på en del internetforum att några menar att den röda färgen är en ”alarm-färg” för fåglar, ungefär som tjurfäktning för tjurar. Man menar att detta signalerar fara och provocerar fram ett angrepp.

Andra föreslår att blå färg förvirrar fåglarna, något som gör att de tror att de flyger över en (extremt liten?) insjö. Ytterligare andra föreslår att ju mer skinande en färg är, desto större är sannolikheten att den drar till sig fåglar (Betyder det att vi inte borde tvätta bilen så ofta för att undvika fågelspillning?). De mörkare färgerna är mer reflekterande och här kommer teorin: vad fåglarna ser (och angriper) är dess egen spegelbild. De bajsar och attacken är klar.

Så blev resultatet av undersökningen

Måkeskitt på bilen

Med bara drygt 1 000 kontrollerade bilar kan inga reella slutsatser dras. Denna studie handlar nog mer om var i landet du bor och var du parkerar din bil. Men om du inte kan bestämma dig för om du vill ha en röd eller grön bil, kan kanske dessa resultat hjälpa dig lite på traven?

Färgerna som blev mest nerskitade, enligt den brittiska undersökningen är dessa:

Färg Fördelning
Röd 18 %
Blå 14 %
Svart 11 %
Vit 7 %
Grå/Silver 3 %
Grön 1 %

Om du har fågelspillning på din bil så är det viktigt att ta bort det så fort som möjligt, oavsett färg. Fågelskit kan ge allvarliga lackskador, som i värsta fall inte går att reparera. Speciellt sommartid och på varma dagar kan lackskadan bli allvarlig på kort tid. Läs mer om varför här

Det bästa sättet att ta bort fågelspillning är med en mjuk duk och ljummet vatten. Har det härdat, låter du trasan ligga fuktad över smutsen i 10 minuter, så att det löses upp och skonsamt kan tas bort.

Ett litet tips till slut: Använd handskar eller tvätta händerna direkt efter att du har tvättat bort fågelskit. Avföring från duvor, gäss, starar, måsar och sparvar kan bära något i stil med 60 sjukdomar, som kan överföras till människor.Är det så att en del bilar är mer utsatta för fågelskit än andra? Ja, faktiskt, enligt en brittisk studie utförd av Autoglym, är några färger mer utsatta än andra. Och ska vi lita på denna undersökning så ska din nästa bil vara grön.