5 myter om färgat skumshampo

Våra sinnen hjälper oss att ge oss ett övergripande intryck. Det är ingen slump att några shampo är gula medan andra är gröna eller lila. Allt handlar om erfarenhet och branding, vilket ger ett intryck och en känsla. Att bryta ner det hela vägen; Det är inte parfymen eller färgen på shampo som är viktig för biltvätten, men det är viktigt för dig. Din erfarenhet av att tvätta bilen. Ett shampo kan vara kemi grå och lukta … ja, kemi.

Lyckligtvis är det inte så. Vi har ett hav av shampo att välja på, allt  distinkt färg, lukt eller konsistens. Allt detta styrs av kemister, för att ge oss en bra övergripande upplevelse. Olika färger och lukt av shampo, vi har haft så länge att det är helt naturligt för oss och en förväntad upplevelse.

Myt: Skumshampo som ger färgat skum är farligt !

rosa2

På sista tiden har färgat skum skapat en stor entusiasm kring vårt långsträckta land. Entusiasmen är som förväntat från glada biltvättare som har lite mer att njuta av vid biltvätt. Mer behövs det inte för att skapa entusiasm för biltvätt. Bra skum, god lukt och en tilltalande färg på skummet. Är vi inte människor enkla ibland? 🙂

Men är inte detta skadligt för lacken då?

Nej, färgat skum är inte skadligt. Precis som andra färgämnen i shampo inte är skadliga eller parfym som ger god doft till oräkneliga shampo. Att skapa färgat skum är emellertid mycket utmanande. Man kan göra färgat skum genom att lägga till bläck, men även jag som inte är kemist förstår att det inte är bra för varken miljön eller bilen. Utmaningen kommer när man har en färg som är tillräckligt stark för att verka men samtidigt miljövänlig och inte påverkad eller påverkas av andra kemikalier i shampot.

Vi ställer strikta krav på våra leverantörer. Det finns krav som ärlighet, öppenhet och naturligtvis kvalitet. Vårt shampo från WashKing är byggda på detta. Shampot håller vad vi och producenten lovar. Och naturligtvis är färgen helt ofarlig och ger ingen annan biverkning än en underbar syn. Det är inte den färg som är på bilen och det är inte den färg som kan skada bilen. Men alla som har följt oss en stund vet att kemikalier som torkar på färg – oavsett färg eller lukt – kan ge fläckar på lacken. Därför är vi så noga med att säga att du måste spola väl och länge när du tvättar din bil. Oavsett färgen på shampot

Det måste vara farligt? Det finns så starka färger!

WashKing Car Wash Premium används uteslutande en variant av det vi ofta kallar konditorfärg/karamellfärg. Konditorfärger är flytande färgämnen avsedda för användning i olika typer av olika produkter. Färgerna är helt vattenlösliga.

Traditionellt användes de röda, gula och gröna. Färgläggning av speciell marsipan för päron var typisk för finare bakning (konfektprodukter) – därav namnet. Samma färgtyp användes också för tillverkning och godkännande tillsammans med chokladremsor som sprutades på genom en tunn mynning.

För hemmabruk fanns det huvudsakligen färgning av hemlagad marsipan och godis som orsakade att färgerna fanns i hemmet. För att färga såserna, för att ge dem en brun färg används sockerkulor.

Detta innebär att färgämnet är 100% vattenlösligt. Det är uppdelat i naturen ( biologiskt nedbrytbart) och är ofarligt för djur, växter och oss människor.

5 myter om färgat skumshampo

 1. gronn22Färgat skum påverkar slutresultatet negativt.
  • Alla typer av färgat skumshampo vi säljer innehåller naturliga färgämnen som är en del av den sammensatte kemin som utgör shampot. Detta påverkar inte slutresultatet alls.
 2. Färgat skumshampo är otryggt att använda, då det kan lämna färgade fläckar.
  • Våra skumschampo som ger färgat skum innehåller naturliga färger, som är 100% vattenlösliga.
 3. Färgat skumschampo missfärgar lacken/plasten på bilen.
  • Färgämnet som används är vattenlösligt och sköljs helt bort med vatten.
 4. Färgat skumschampo efterlämnar oönskade överraskningar på lack och plast/skrymslen
  • Detta är ett område färgat skum faktisk kan hjälpa dig att göra ett bättre jobb. Shampo rester som blir liggande på  lacken eller andra skrymslen, kan skapa ”syraskador” eller vattenfläckar. Färgen kan bidra till att du lättare ser att du inte har sköljt gott nog. det är alltså inte färgen som kan orsaka skada, men det faktum att du inte har sköljt schampot bra nog av (gäller alla schampo)
 5. Färgen i shampot tunnar ut schampo-effekten
  • Färgämnet i schampot är en del av den sammansatte kemin, där bl.a. vatten utgör stora delar av sammansättningen. Färgen är m.a.o. med på att skapa det schampo du tvättar med. Tar vi bort vi färgen, betyder det inte att det blir ett bättre schampo, tvärt emot.