Hur du tvättar bilen i en gör-det-själv-hall på vintern

Om du har en bil som du trivs med och bryr dig om, har du utan tvivel en utmaning om vintern. Hur i all världen ska man kunna tvätta bilen om vintern, både skonsamt och effektivt? Det är självklart frestande att köra den genom biltvätten på närmsta bensinstation, men det är få saker som sliter så mycket på lacken som det gör. Går det då att tvätta bilen i en gör det själv-station om det är 10-15 minusgrader?

Självklart kan du tvätta bilen i en gör-det-själv-anläggning även på vintern! Innan du börjar, gärna redan innan du åker till stationen, bör du tänka på följande:

 • Kör bilen varm innan du börjar tvätta
 • Smörj upp lister med silikon eller ett specialmedel för gummi. Detta tränger ofta bättre in i gummilisten och mjukar upp/bevarar bättre än silikon.
 • Låt låsen få sig en liten droppe olja
 • Kör gärna bilen varm igen efter att du har tvättat klart

Så tvättar du bilen om vintern i en gör-det-själv-station.

Att ta med till tvätten: fälgborste, våtskrapa, torkduk och snabbvax (de är som regel bättre än de som finns vid stationen)

 1. Vaske bil om vinterenBörja med att lägga avfettning ”under listen”, det vill säga vid nedre delen på bilen. Denna ska läggas på snabbt i ett tunt lager. Kom ihåg att lägga avfettning på fälgar, bromsskivor och upp under hjulhus.
 2. Därefter är det viktigt att avfettningen får lov att verka i 3-5 minuter. Ta fram en fälgborste, och hjälp till lite på fälgarna medan du låter det verka.Så väljer du rätt fälgborste.
 3. Några tvättstationer har skumschampo, i så fall lägger du på detta nu och låter det verka i ett par minuter, innan du går vidare till punkt 4. Andra har högtryckstvätt med varmt vatten och tvål. Då tvättar du såhär:
  • Spola nerifrån och upp med ett avstånd på cirka 15-20 cm. Ta ett område i taget.
  • Arbeta dig runt bilen på detta sätt, och glöm inte fälgar, bromsskivor och hjulhus.
  • Spola därefter hela bilen med endast vatten. Ha lite större avstånd till munstycket. Nu är det inte trycket som avgör, utan vattenmängden. Vi ska nu bara skölja av kemikalierna.
 4. Spraya på snabbsealer. Tillvägagångssättet kan variera, men vi förespråkar CarPro HydrO2, som är ovanligt snabb att applicera och ger en imponerande hållbarhet. Den håller i många veckor!
  Spraya på våt yta och spola av med högtryckstvätt. Klart!
 5. Torka bilen grundligt.
 6. Har du lagt en snabbvax/sealer, torka då av med en torkduk för att fördela produkten ordentligt, samtidigt som du torkar.
  För de gånger som du inte lägger vax/sealer, bör du använda en bra våtskrapa för snabbast torkning, i kombination med en bra torkduk.
  Jag rekommenderar våt-skrapa i silikon, antingen från Armor-All eller Autoglym. Här finns det dessvärre många värdelösa på marknaden. Ta med dig en bra torkduk i mikrofiber, för att snabbt torka av där du inte kommer åt med våtskrapan.

PS! Vi rekommenderar INTE att du använder tvättanläggningens borste eftersom den tillför tvättrepor som vi sedan måste arbeta med för att avlägsna/polera bort. Använd då hellre en egen tvätthandske, där det är nödvändigt.

Lägg märke till:

Vi börjar med att lägga på bilschampo/avfettning på torr bil. Felet många gör är att man startar med att spola för att få bort löst smuts. Detta är fel. Du kommer då också att lägga på ganska mycket vatten på bilen, som kommer att neutralisera verkningen av avfettning/såpa och vi får inte den verkningen som vi önskar.

Viktigt:

När du applicerar avfettning och bilschampo, läggs detta på nerifrån och upp. Det samma gäller när du ska använda högtryckstvätten. Anledningen till detta är enkel. Genom att lägga rengöringsmedel nerifrån och upp kommer du att undvika att få ränder i lacken, genom att smutsen som du löser upp tillsammans med kemikalierna inte rinner ner på obehandlat område.

Genom att använda samma metod när du högtryckstvättar, kommer du att uppnå en bättre effekt, eftersom det ligger rengöringsmedel på det område som du spolar av. Hade du börjat ovanifrån hade vattnet runnit ner och neutraliserat bilschampot innan du kommer till högtryckstvätten.

Vaske bil om vinteren

Kom ihåg att tvätta insidan av dörren.

Under vintertid rekommenderar vi inte att du spolar på insidan av dörren på grund av kylan och problemen som det kan medföra. Har du möjlighet till att låta bilen stå varmt och torka över natten, är det såklart inga problem.

På insidan av dörren samlas det fort smuts och damm, gärna blandat med lite salt och asfaltrester, vilket är riktigt viktigt att vi får bort. Här ser du tips på hur du faktiskt kan avlägsna detta effektivt, inne i garaget – utan vatten!