Vad skyddar lacken bäst?

Huvudsakligen har jag två grundläggande val när det kommer till vad som skyddar min bils lack bäst: vax (organisk) och syntetisk lackförsegling. Så vilken lackförsegling ska jag välja till min bil? Vad ger det bästa skyddet eller är det bästa glansen jag vill ha?

blank bil22Många går i den här fällan och tror det är vaxen som ger glans. Det är fel! Det är förarbetet som är det avgörande för glansen. Hur väl du djuprengjort lacken, fått bort gamla, döda pigment från lacken, hur väl du har polerat upp den. Hur mycket du ska lägga på detta beror såklart på lackens tillstånd.

När du har tvättat, rengjort och polerat upp till det resultat DU är nöjd med, ska du sätta pricken över i:et och försegla jobbet. Vad ska du välja?

Karnaubavax

De allra flesta (om inte alla) vax på marknaden idag är baserade på karnaubavax. Karnaubavax är det vax som flest bilentusiuaster och samlare föredrar, eftersom det ger en rik och varm glöd. Det har en förmåga att ge lacken en närmast flytande, wet-look som speglar alla ljusets färger, och ger en varm glöd. – om du har gjort förarbetet rätt!

En tumregel är att ju större andel karnaubavax, desto bättre, djupare glans får du. Inte nödvändigtvis ett bättre skydd, men glansen blir helt exceptionell.

Karnaubavax är stenhårt i naturlig form. Därför behöver den blandas ut med oljor för att kunna användas på våra bilar. Och det är här vi ser skillnaden mellan de olika karnaubavaxerna på marknaden. Andelen karnaubavax påverkar hur vaxet fungerar på bilen, och givetvis vad annat som producenten har använt i produkten.

Det allra bästa karnauba-baserade bilvaxet innehåller bara cirka en tredjedel naturlig karnauba. När en produkt säger att den innehåller ”rent karnaubavax” eller ”70 % karnaubavax” refererar det till renheten av karnauba som är i produkten, inte andelen av den. Till exempel har det mest sålda vaxet från Swissvax, Swissvax Shield, cirka 40 % renhet, medan den dyrare varianten Swissvax Crystal Rock har en karnauba-renhet på 76 %.

Men det är inte så enkelt att vi kan sluta där…
Karnauba sorteras efter färg, renhet och var den odlats. Träd som odlas i den norra delen av Brasilien producerar den högsta graden av karnaubavax. Denna gula vax är den renaste, och får därför högsta betyg.

Karnaubavax skyddar mot UV-strålning, värme, fuktighet, oxidering och miljöföroreningar. Det ser också otroligt läckert ut!

Ett karnaubabaserat vax kan vara i flytande eller fast form. Det är de i fast form som verkligen har mängder av karnaubavax i sig, och läggs på bilen i ett väldigt tunt lager. Ett sådant paket som vi använder här ska räcka till 40 – 50 vaxningar.

I den här videon ser hur hur vi lägger på Swissvax Shield.

Nackdelen med karnaubavax, om man nu kan kalla det en nackdel, är att det inte varar lika länge som ett syntetiskt skydd (selaer eller coating). Ett karnaubavax kommer att gradvis nötas av från bilen, och normal varaktighet är 6 – 12 veckor beroende på värderförhållanden, antal tvättar, garage och så vidare.

Varför välja karnaubavax då?
Det finns flera anledningar till varför man väljer karnaubavax. Det mest uppenbara är självklart djupet i glansen, men det har även fler fördelar. Genom att den lagervis ”nöts bort” från lacken, kommer den också bättre undvika föroreningar. Detta betyder att det är lättare att hålla bilen ren och fri från yttre påverkningar.

Kort sagt kan man säga att karnauba är ett vax för entusiaster. Detta är vaxet för dig som tycker om att tvätta bilen. Vaxet för dig som älskar att lägga på vax, och inte minst för dig som vill ha den renaste, mest glänsande bilen. Då ska du välja ett bra karnaubavax.

Syntetisk lackförsegling

Syntetisk lackförsegling är på många sätt det motsatta till karnauba. Det är framställt till 100 % i ett laboratorium, det varar längre och det är mycket lättare att applicera. Här snackar vi lackförsegling i ordets rätta bemärkelse!

En syntetisk lackförsegling är gjort av polymer, sammansatta med tiotusentals av syntetiska partiklar som är hopknutna. När lackförseglingen binder sig till bilens lack, och ofta i kombination med luftkontakt, bildas ett styvt skal. Medan det verkar mer som om karnaubavax smälter in i lacken, lägger sig den syntetiska lackförseglingen som ett skal på lacken, som ett genomskinligt, glashårt skal.

Med syntetiska medel (kemiskt framställda i laboratorium) kan man skapa mycket som imponerar. Denna lackförsegling binder sig med hjälp av vattentrycket, och ger ett imponerande skydd på rekordtid!

De flesta syntetiska lackförseglingarna är lätta att applicera, och förfarandet är i stort sett samma som när du lägger på vax, men mycket lättare. Man lägger först på ett tunt lager, för att därefter torka av när det är torrt. Medans andra lackförseglingar måste man vara mer försiktig med, och de måste läggas på med speciella metoder.

Gemensamt för syntetiska lackförseglingar är att de alltid är i flytande form, och i huvudsak mycket enkla att lägga på.

Det bästa arumentet för syntetisk lackförsegling är varaktigheten. Vanlig hållbarhet på en sealer är fyra till åtta månader, medan en coating kan ha en hållbarhet på upp till flera år. De bästa syntetiska lackförseglingarna skyddar också så hårt att de ger ett visst skydd mot repor. Ett bra exempel på detta är CarPro C.Quartz.

I den här filmen ser du hur enkelt det är att lägga på en bra lackförsegling, som också ger ett bra skydd mot tvättrepor, swirls och andra lätta repor.Varaktighet för C.Quartz är upp till 2 år!

Som du förstår är det många skillnader mellan vax och syntetisk försegling. Vill du ha en glashård hinna, eller en djup skinande glans? Ska det hålla i sex veckor eller sex månader? Kanske upp till två år, som du får med C.Quartz.

Måste du välja?

Nej, här kommer det bästa. Du kan faktiskt hämta det bästa från båda världar. Genom att först lägga på en bra syntetisk lackförsegling (coating) och lägga ett bra vax utanpå, kommer du att uppnå ett långvarigt skydd, och samtidigt få den djupa ”wet look”-glansen. Mycket riktigt kommer vaxet att försvinna efter sex till åtta veckor, men lacken kommer inte att lida även om du glömmer att lägga ett nytt lager karnaubavax. Den är ju fortsatt skyddad av coatingen som du har under vaxet.

Oavsett hur du väljer att skydda lacken på din bil, är vi alla eniga om att lackskydd är viktigt för att bevara bilens värde under åren.