Test av bilschampo rakt ner i hink

Februar 2016 211Bilschampo även kallad bilsåpa (i Norge), vilken är bäst? Det har inte varit lätt i detta testet. Flera av schampo har väldigt lika egenskaper och det har vid flera tillfällen varit bra känsla som avgjort vägen vidare och resultatet.

Allt som allt har 13 olika märken av schampo blivit testade mot varandra.

Alla schampo blev testade på hösten, vintern och våren.

För att ta mig igenom alla schampo satte jag två schampo mot varandra varje gång jag tvättade en bil och gav tummen upp eller tummen ner. Vinnaren gick vidare i testen, men här har jag varit tvungen att gå tillbaka för att testa förloraren förra gången en sista gång med vinnaren och så vidare.

I det här testet har schampot använts ”rätt ner i hinken” på olika typer av bilar och upptill flera gånger bara för att få en bra känsla eller inte.

Av de 13 schampo som var med i testerna har jag tagit till mig de 6 bästa som gick igenom nålsögat till att vara med i slutet. De schampona som inte nådde toppen denna gång är absolut inte dåliga schampo, men de saknade något eller de egenskaperna jag var ute efter.

För mig är det viktigt att schampo skummar bra och ger ett bra glid. Dessutom tar den bra men utan att skyddet försvinner. Schampo ska efterlämna en skimrande slät yta som ger glans och djup. Det är också viktigt att ytan blir smutsavvisande och att glansen håller länge så att det blir lättare att tvätta av smutsen nästa gång jag tvättar.

Testvinnaren

Som vanligt var det svårt att utse en vinnare då produkterna ligger så nära varandra. De två bästa schampo Meguiar’s NXT Generation Car Wash och CarPro Reset Intensive Car Schampo har i testerna fått lika många poäng, men skulle jag välja av dessa två är det:

CarPro Reset Intensive Car Schampo som blir testvinnaren. Detta på grund av att det är en ärlig såpa som inte innehåller någon form av glansförstärkare, polymer eller vax såsom en del av de andra schampo gör. Det är en milt schampo och den är snäll mot underlaget och vaxet eller förseglingen. Samtidigt som den är tuff nog att ta bort smuts. Schampot har också visat sig vara väldigt dryg i bruk.

Så testade vi

FullSizeRender (2)För att undvika virvlar (tvättrepor) har bilarna blivit tvättade med samma schampo i skumkanon, och avfettade om det varit nödvändigt, följt av avspolning med högtryck innan handtvättningen börjat.

De har blandats och tillsatts såpa enligt bruksanvisningen i hinkar med ”grid”(galler) i botten, och skummats upp med högtrycksmaskin. Egna hinkar med rent vatten och galler för att skölja handskarna i för en ny runda med schampo (görs ofta). Liknande typ av tvättvantar och likadant med tvätthanddukar.

Dessa schampon var med i testet

ost

Mercedes april 074 (2)

Test utfört av

Tom Østli

Drøbak, Norge