Test av svampar och tvätthandskar

Att tvätta bilen på rätt sätt är viktigt. Här snackar vi om din kanske näst dyraste investering, och bra underhållning av bilen är därmed först och främst till för att ta tillvara värdet. Det viktigaste för att undvika repor vid biltvätt, är arbetet du gör innan du rör vid bilen. Ju mer smuts, dynga och skit som du får av med den beröringsfria förtvätten, desto lägre är risken att det blir tvättrepor, det vi ofta benämner ”swirls”, under tvättningsprocessen.

Svamp

Test av vaskehanske og svampÄven om du ser svampen som den ultimata tvättprodukten, så är den kanske inte det. När du tvättar bilen (oavsett hur ren den är) kommer det alltid att vara skräp, småsten och smuts på den, även efter en grundlig högtrycksspolning. När du drar svampen över lacken så kommer allt detta att hamna i yttersta lagret på svampen och du kommer att skyffla det över till nästa område som du tvättar och därmed skapa tvättrepor. Smutsen kommer hänga fast i de små porerna i svampen och vara med dig hela vägen runt bilen.

Tvätthandske (washmitt)

Använder du en tvätthandske uppför sig smutsen helt annorlunda. De långa trådarna eller håren som du ofta hittar i tvätthandskar, ser till att smutsen rör sig in mot mitten. Och när du sedan sköljer tvätthandsken i hinken, och kanske också drar den mot en ”gritguard” (galler i botten), kommer du att frigöra handsken från lös smuts och du fortsätter tvätta säkert.

Underhållning av bilen togs till en ny nivå när tvätthandskar gjorde sitt intåg för några år sedan. Inte bara gör tvätthandskar jobbet snabbare och mer effektivt än svamp, det är också långt mycket mer skonsamt mot lack och annat underlag, som nämnt ovan. Det finns olika varianter, både chenille, mikrofiber och ull. På sistone har det också kommit svampar som liknar tvätthandskarna, med samma goda egenskaper.

Så testade vi

Test av svamper og vaskehanskerVi förtvättade alla bilarna med en skumpistol med samma såpa som vi använde i hinken. Den här gången använde vi Meguiars NXT Generation Car Wash bilschampo genom hela testet så att vi inte fick påverkan från olika sorters såpa. Vi använde två stora hinkar med gritguard (galler) i botten. En hink med rent vatten och en med tillsatt bilschampo som skummades upp. Skum är viktigt för att få bra glid när du tvättar. Bilarna delades upp och tvättade i områden och testprodukterna testades mot varandra.

Vi har testat förmågan till att ta upp vatten, glideffekten mot underlaget, greppet, effekten till att avlägsna smuts, storlek, hur väl de kommer åt överallt och slutligen själva känslan.

Testvinnare

Denna gång har vi korat två vinnare,Diamond Fluffy Tvätthandske och Swissvax Waschpudel är båda väldigt bra att tvätta med, och båda ger en bra känsla omedelbart. De ger bra glid och en mycket skonsam tvätt med full effekt. Båda tar upp mycket vatten och det är lätt att fördela mängden till underlaget som du tvättar. Vägdamm och annan smuts löses lätt upp och är lätt att skölja ur i tvätthinken.

Diamond Fluffy Tvätthandske gör det lätt att komma åt på trånga ställen och att följa konturer, den håller vatten och schampo bra och ger bra glid. Swissvax Waschpudel glider lättare och har förmågan till att hålla en otrolig mängd vatten och tvål. En charmerande liten ”pudel”.

Testet utfört av Tom Østli, Drøbak, Norge

Läs också