Test av grova polerskivor

Ett av de mest dramatiska stegen du kan göra innan bilvård och polering. Syftet med polering är att slipa bort ett tunt lager av klarlacken så att du får lackdefekter utjämnade, borttagna eller dolda eller ytan slipad så att du får ett djup i lacken och på så sätt glans. Val av rätt polerskiva i kombination med bra polermedel är därför avgörande för ett fint resultat.

img_6453Många går i fällan att man hittar ett bra poleringsmedel och samtidigt väljer den billigaste skivan eftersom det handlar om förbrukningsprodukter. Detta är helt fel. Polerskivan är den som är i direkt kontakt med billacken. Ihop med polermedel är det skivan som får jobbet gjort. Därför har vi också olika grader av skivor, med olika slipgrad (refereras ofta till cutting grad eller hård, medium och mjuk). Polerskivans kvalitet är lika viktig som polermedlets kvalitet. En  hög kvalitet kan du dessutom ha länge om du underhåller den på rätt sätt. Det är med andra ord en bra investering att köpa dyrare skivor.

Läs om hur du underhåller poleringssvamparna här.

Såhär testar vi grova poleringssvampar

Vi testar noggrant våra bästsäljande skivor mot varandra. En skiva ska dessutom jobba i harmoni med maskinen, testet är först och främst en vägledning i denna djungel av skivor, inte nödvändigtvis ett facit. Vår förhoppning är att finna svar på vilken skiva som utfört jobbet fram till slutresultatet snabbast och säkrast, utan att ta hänsyn till finpoleringen efteråt.

Viktigt för testet

  • Testskivorna är av grov hårdhet och har blivit testade med DA maskin med bana på 15 mm (till exempel ShineMate 610-15, Rupes LHR 15 o.I.)
  • Det används två typer av polermedel i testet, Scholl S3 och Menzerna 400
  • Alla skivorna blir körda lika länge med samma tryck och med lika stor mängd polermedel.
  • Lacktyp: Tysk, mycket hård lack

I testet har vi testat grova skivor på tysk ”pansarstål” med grovt polermedel. Det är inte säkert att det passar just på din bil. Hårdheten på lack varierar i stort sett från ett märke till ett annat på samma sätt som det gör mellan årsmodell och färg. Så här är det viktigt att prova sig fram tills man hittar den rätta kombinationen av polermedel, skivor och lack.

Vi har utsett en vinnare av testerna vi har gjort i denna omgång. Det betyder INTE att vi utesluter andra skivor för andra jobb. De tre skivorna som utmärkt sig är de tre nämnda här nedan, medan de som inte klarat testet inte nämns.

test-poleringsputerRupes Polerskiva Blå Grov ingår i testets kategori för grova svampar. Mycket bra skiva att använda med utomordentligt bra cut som ger en blank yta. Skivan är mycket stadig att köra tack vare sin avfasning. Skivan tål att köras hårt och den utvecklar lite värme.

Scholl Concepts Spidepad svart/vit vit/svart kommer på en hedrande andra plats i testet. Mycket bra cut, okej styrförmåga och lång mättningstid tack vare sitt skivade mönster. Snygg svamp som passar bra till Scholls poleringsprodukter.

Meguiars Cutting Disc 6″ Röd tar hem tredje platsen i testet. Ger en blank och fin yta. Mycket lätt att köra och man har en väldigt bra kontakt med underlaget. Mycket bra svamp som tål mycket strykning samt varar länge, men de har lite för lite cut för att nå hela vägen. På lite mjukare lackar kan den nog ha klarat testet fullt ut.

Datum: 26.12.2015
Test utfört av: Tom Østli, Drøbak