Komplett invändig rekond av bilen

Att hålla bilens interiör ren handlar om mer än estetik och stolthet. Smuts innehåller rester av sand och kemikalier som tär på alla ytor i bilens interiör. Speciellt efter en lång vinter, har vi dragit in massa saltrester, slask och lera. Inte bara från vinterskorna men även på kläderna vi använder om vintern fäster sig mycket föroreningar som vi tar med in i bilen.

Innan du börjar tar du bort allt som är löst. Ta ut mattor, barnsäten och andra saker som är lösa.

Dammsug hela bilen

Vask bilen innvendigDammsug hela bilen uppifrån och ner. Du börjar med ventilationerna, där du använder borstmunstycke för att få bort smuts och damm som satt sig mellan spjällen.

Sedan dammsuger du sätena, insidorna på dörrarna och andra ytor. Till sist dammsuger du mattorna och mellanrummen i sätena

Tvätta instrumentbrädan och framrutan ‹‹samtidigt››

Med samtidigt menar vi att du ska rengöra instrumentbrädan och framrutan i denna ordningen:

 1. Spraya först på interiörschampo på instrumentbrädan
 2. Därefter sprayar du Rupes Glass Cleaner (som är vår favorit, eller använd din egna favorit inom glasrengöring) på framrutan.

Lå det verka ett par minuter innan du tar en mikrofiberduk för glas (viktigt att ha en som inte luddar) och torka bort glasrengöringen. Du låter glasrengöringen göra sitt jobb medan du sen torkar bort för att undgå ränder på rutan.

Därefter tar du en mjuk tvätthandske för interiör (eventuellt en mikrofibertrasa för interiör) och torkar ända in till framrutan och jobbar dig bakåt.

Genom att använda denna metod undviker du att få fläckar från rengöringsmedlet och undviker att lämna fläckar på framrutan när du sprayar på instrumentbrädan. Samtidigt utnyttjar du rengöringsmedlet till fullo.

Instrumentpanel, ratt och konsol

Använd aldrig en torr trasa eller torkpapper för att rengöra plastglaset på panelen. Små torra partiklar av damm och sand kan repa ytan och du får en matt glans.

Innvendig vask av bilDu kan använda vanligt interiörschampo att rengöra hela panelen med, men fukt kan skada elektroniska instrument. Därför rekommenderas det att du använder ett rengöringsmedel utan alkohol. Rupes Glass Cleaner eller Autoglym Fast Glass är perfekt till detta, då den inte innehåller någon form av slipmedel. Använd minimalt med vätska och med en fin duschning.

 • Spraya en lätt duschning på området du ska rengöra och låt det verka någon minut.
 • Använd gärna en super-mjuk tvätthandske för interiör, till exempel en mikrofibertrasa och svep lätt över området.

Allt hopp är inte bortblåst om du råkat matta ner glaset på instrumentpanelen! Om du läser detta efter du har testat dig fram och råkat få repor på instrumentpanelen eller en matt glasyta, är inte allt hopp borta. Plast X från Meguiar’s kan fixa till det.

Ratten ska rengöras grundligt

Innvendig vask av bilModerna rattar har ofta flera utmaningar som knappar och reglage. Ratten är också en av det mest smutsiga på hela bilen, även om du kanske inte ser det så.

Ratten är naturligtvis det som du tar på mest i bilen. Vill du ha en grundlig genomgång av hur du bäst rengör ratten, ser du det här.

Rengöring av sidorutor och speglar

Sidorutor, speglar och bakrutan rengörs på samma sätt som framrutan. Spraya på Rupes Glass Cleaner och låt det verka en till två minuter innan du torkar bort det med en mikrofibertrasa för glas. Kom ihåg spegeln.

Rengöring av textilsäten

Innan vi rengör sätena går vi först över dem och kollar efter fläckar. De lägger vi lite extra tid på:

 • Spraya på Autoglym Interiörschampo på fläcken och låt verka ett par minuter.
 • Skrubba med en interiörskrubb eller borste
 • Torka av med en fuktig mikrofibertrasa för interiör.
 • Upprepa tills du är nöjd med resultatet

Sedan tvättar du alla sätena med Autoglym interiörschampo och interiörskrubben. Använd så lite schampo som möjligt.

Om du har en interiör som är illaluktande av till exempel rök, hund eller kanske gammal arbetsbil, kan du titta här hur du kan rätta till det.

Rengöring av skinnsäten

Läder kräver extra omsorg och speciella kemikalier. Tvätta inte läder med vanligt interiörschampo, då torkar du ut lädret.

För att rengöra läder riktigt följ detta framgångssättet.

Rengör mattor, pedaler och karmar

Till slut tvättar du golvet och allt som hör dit.

Vi använder fortfarande Autoglym interiörschampo, som ger bra resultat över hela interiören. Spraya Autoglym interiörschampo på pedalerna, mattorna och förarsätet.

 • Låt det verka några minuter
 • Hjälp till med en styv borste om det behövs
 • Torka med en fuktig mikrofibertrasa
 • Upprepa om det behövs. Speciellt på förarsätet kan det vara extra smutsigt.

Fortsätt med samma procedur runt hela golvet och upp längs med karmar, där du ser var mattan är.

Till slut rengör vi mattorna

Mattorna som vi tog ut innan vi började, ska vi tvätta grundligt innan vi lägger de på plats igen.

https:youtube.be/3TSwOn_5nbg

Skydda interiören

Innvendig vask av bilAtt skydda interiören är ingen dum idé. Det förnyar gammal och sliten interiör, och bevarar ny så den håller längre. En instrumentbräda utsätts för otrolig temperaturskillnader och exponeras för starka UV-strålar som bryter ner ytan snabbt.

Genom att smörja in alla ‹‹hårda›› ytor med Meguiar’s Ultimate Protectant for Dashboard & Trim skyddar och förnyar du instrumentbrädan mycket bra.

En instrumentbräda ska vara matt. Det är vad dessvärre många missförstår och tror att den ska vara blank som en nyputsad sko. Det gör det rent trafikfarligt om du får reflektioner från ljus på instrumentbrädan. Gör som vi här och du får en instrumentbräda som när den var helt ny:

Applicera ett tunt lager på kall yta med en applikator

 • Låt det torka 1-2 minuter
 • Torka av med en torr mikrofiberduk (För att få den matta finishen)

Impregnering av säten

Genom att impregnera sätena i bilen förhindrar du att smuts och fläckar inte fäster sig så lätt. Det är speciellt bra om du har barn eller djur i bilen. Låt barnen roa sig med glass i bilen, du torkar bara bort det snabbt och lätt.

CarPro har enligt vår mening det bästa impregneringsmedlet för interiör till bil; C.Quartz Fabric & Leather. Inte bara är det otroligt slitstarkt, det varar i åratal! Det är även lika lämpat för läder som till textil, och är fantastiskt lätt att lägga på.

https://youtu.be/frlqwKiuMml

 • Rengör alltid området du ska impregnera ordentligt
 • Spraya därefter på C.Quartz Fabric & Leather så att det blir en fuktigt hinna
 • Låt det torka ett par minuter
 • Torka sedan bort överskottet med en trasa

Släpp in frisk vårluft

När vi nu har gjort ett så grundligt arbete med att ta bort rester av salt, smuts och spill efter vintern är det frestande att släppa in en riktigt frisk luft. Vi bör rensa och ta reda på orsaken till den illaluktande doften som ligger i de trängsta utrymmena, och inte minst luft- och aircondition-kanalerna.

Att fräscha upp detta är kanske lättare än många tror. Det tar dig 10 minuter, och behöver bara se på när Meguiar’s gör jobbet.

 • Tryck passagerarsätet helt fram, låt motorn gå på tomgång med luft/aircondition på cirkulation med medelstyrka
 • Placera boxen Meguiar’s Whole Car Air Re-Fresher på golvet bakom passagerarsätet.
 • Tryck ner avtryckaren tills den låser sig
 • Stäng dörren och stå på utsidan och se hela kupén bli dimmig.
 • Vänta 10 minuter innan du öppnar alla dörrar för att lufta ordentligt. Minimum 10 minuter