Hur får du framrutan helt kristallklar?

Är du en perfektionist och vill ha glasrutorna helt rena, så att de blir praktiskt taget osynliga? Det är självklart möjligt, om din ruta inte är sliten eller har mekaniska skador. Men är det nödvändigt?

Svaret på det är ovillkorligt ja. Du har kanske upplevt en smutsig ruta mot låg sol eller mötande ljus mot våt asfalt. Rena rutor är helt avgörande för en trygg och bra sikt. Vi ska nu ägna vår tid till något «extremt». Vi ska verkligen djuprengöra och «barbera» rutor och ge dig ett bra tips på hur du håller rutorna lättare rena. Mycket längre.

Varför är detta nödvändigt?

Det är självklart inte nödvändigt att vara så noggrann varje gång du tvättar rutorna. Men av samma anledning som det är smart att ge karosseriet en «ordentlig behandling» 2-3 gånger om året, bör man göra detsamma med glasrutorna.

En framruta (speciellt) samlar upp mycket smuts, insekts-, asfalts-, och tjärrester med tiden. Detta åker in i de mikroskopiska porerna i glaset och lägger sig som en tunn, tunn hinna på rutan. Detta reducerar sikt och fungerar som en ”magnet” för nytt smuts.

Rain XGenom att avlägsna absolut allt detta och därefter lägga på en hinna som hindrar vatten och smuts att fästa blir det lättare att hålla rutorna rena över lång tid. Du kommer att uppleva att medel som till exempel Rain-X Rain Repellent, som vi demonstrerar i videon, får mycket bättre gripförmåga och kommer därmed att sitta mycket bättre på rutan. Du kommer därmed att uppleva att rutorna är mycket lättare att hålla rena. Söl, slask och smuts bara trillar av.

När det är sagt kommer självklart allt att slitas eftersom av vindrutetorkarna. Någon kommer kanske att föredra det dyrare alternativet nano-behandling som ska ha en längre hållbarhet. Hur man än vrider och vänder på det kommer mekanisk beröring att medföra slitage. Jag föredrar därför behandling med Rain-X. Det ger mig bättre kontroll. Samtidigt föredrar jag vax framför annan typ av ”teflon”-behandling av bilens lack.

Ett tips är att lägga två lager med Rain-X Rain Repellent. Applicera först så som vi gör i filmen, torka av och låt det härda i en timme. Lägg därefter på ett lager till och torka av. Använd därefter Rain-X Windscreen Washer Additive. Så får du tillsatt lite Rain Repellent varje gång du spolar rutan och du kommer att uppleva lite bättre effekt.

Under vinterhalvåret bör du efterbehandla med Rain-X Rain Repellent cirka 1 gång i månaden, beroende på hur mycket du använder vindrutetorkarna så klart. Vid efterbehandling tvättar du rutan på vanligt sätt med en bra vindrutesåpa. Se till att du använder fönstertvättmedel för bilglas. Det är annorlunda sammansättning än hushållssåpor för att bättre avlägsna trafikfilm och asfaltsrester. Jag rekommenderar Autoglym Fastglass, Meguiar´s Clarity Glass Cleaner eller min nya favorit; Selaclean Professional Glass Cleaner. Alla dessa ger bra «fästningsunderlag» för Rain-X