Hur du polerar en bil för hand eller med maskin

Hur du polerar en bil är nästan lika omfattande och omöjlig fråga som ”Hur långt är ett snöre?”. Man skulle kanske ha börjat med att fråga ”Vad är polering av en bil?” för det strider de lärde om.

Nu ska jag först och främst ta mig an det som gemene man uppfattar som bilpolering. Vi pratar alltså här först och främst om det med att skydda bilen mot den nordiska vintern, salt och vägdamm och solens uttorkning av lacken.

När du ska polera bilen är grundarbetet – det du gör innan du polerar – det viktigaste. Tvätta bilen noggrant. När du har gjort det, så tvättar du den en gång till. Med avfettning och kanske använder du en Clay bar eller en Clayduk. När bilen är helt ren och len som en barnrumpa, då är du redo att polera bilen.

Stå alltid i skuggan när du behandlar din bil. Oavsett om det är tvättning eller som nu, polering, är det viktigt att karosseriet av kallt. Annars kommer du bara uppleva att kemikalierna avdunstar eller torkar för snabbt och i värsta fall kan det skada lacken.

Polera bilen för hand.

Huvudpunkten i polering av bil:

  • Du ska använda minimalt med polish. Så lite att du nästan inte ser det.
  • Du ska inte använda kraft. Du ska inte bli sliten av att polera.
  • Använd inte något polergarn, använd pad, polerduk eller svamp för att applicera och mikrofiberduk för att avlägsna.
  • Njut!

De flesta polisher vi använder till handpolering är så kallade ”all in one” polisher, det vill säga polish som innehåller lite slipmedel och vax i samma flaska. Sådana polisher kan avlägsna små repor, eller swirls som vi kallar det, samtidigt som det efterlämnar skydd. Exempel på sådana polisher är Autoglym Super Resin Polish, Autoglym Ultra Deep Shine, Meguiars Black Wax och White Wax eller Menzerna 3 in 1.

Denna typ av polish kan inte reparera lackskador. Huvudjobbet med slipmedel i polish är att ”slipa” fram glansen. Det betyder att den rensar lacken från gammal polish och vax och avlägsnar de allra minsta tvättreporna, medan vaxen i polishen är det som formar grunden för skyddet. Ska du reparera lackskador eller repor måste du använda en grov compound eller rubbning som vi beskriver här.

Handpolering med Autoglym.

Vi polerar här en svart bil, det är rätt och slätt för att det var det vi hade tillgång på filmdagen. Polishen vi använder här, Autoglym Super Resin Polish, är en otroligt allsidig polish som gör ett mycket gott skydd.

Hanpolering med specialpolish från Meguiars

I filmen under visar vi en ljus bil. Här använder vi ett specialpolish för ljusa bilar. Detta är från Meguiar’s specialserie för ljusa och mörka bilar. Black Wax = mörka bilar, och White Wax = ljusa bilar. Dessa polisher innhåller inget färgpigment som man kanske skulle kunna tro. Det är däremot olika kemiska sammansättningar, med tanke på att framhäva den ljusa, skarpa glansen hos ljusa bilar. Och den mörka, nästan ”wet look”-glansen hos mörka bilar.

Förläng varaktigheten med handvax

För att få poleringen, det vill säga skyddet, till att vara ännu längre, och få fram ännu ”djupare” glans är det många som väljer att lägga på en vax eller sealer (vad är skillnaden?) efter att de har polerat. Det kommer jag absolut rekommendera att du gör. Detta går snabbt och du har ju ändå tvättat och polerat bilen och det ger som sagt ett ännu bättre skydd.

De bästa vaxerna på marknaden innehåller större eller mindre mängder av karnaubavax. Detta bör du se till att din vax har. Det är ett måste för alla organiska vaxer. Karnauba är det hårdaste vaxet som finns. Detta ger en glashård hinna som också skyddar lackens glans.

Vax skapar inte glansDet du ska tänka på är att det är inte vaxen i sig som ger glans, detta är ett missförstånd hos många. Det är jobbet du gör FÖRE du applicerar vaxen som är avgörande för glansen. En bra vax kan skapa djup i glansen och ge längre skydd så klart.

https://www.youtube.com/watch?v=AkWEpjD3pF

Maskinpolering

Det här med att polera med maskin är inte så svårt och skrämmande som många tror, om man väljer en bra maskin. När du ska lära dig att polera ska du alltid börja med en DA Poleringsmaskin. Läs mer om vad DA Poleringsmaskin är och varför du bör välja det här.

En poleringsmaskin ger dig först och främst mycket bättre resultat än vad du någon gång kan få till för hand!

En matt och tråkig lack full av tvättrepor efter otaliga gånger i biltvättmaskin kan garanterat bli blank och fin igen utan att du har någon erfarenhet av användning av maskin från förr. Detta systemet från Meguiar’s är ”idiotsäkert” samtidigt som det ger så bra resultat att det älskas av många entusiaster.

Det finns genvägar.

Det finns några ”bra” genvägar. Om alternativet är att inte göra någonting så är en ”genväg” med bra produkter ett långt steg i rätt riktning. Och det är faktiskt så att det är bättre att göra lite än att inte göra någonting.

En av mina favoritgenvägar Autoglym Rapid Aqua Wax eller ”Latmansvax” som den också blir kallad. Detta är en vax i sprayform som innehåller karnauba. Den har inget slipmedel så den kan inte avlägsna ”swirls” eler få fram samma glans som till exempel Super Resin Polish. Men det är ett mycket bra alternativ till dig som vill göra detta fort. Du vaxar hela bilen på 15 minuter!

Ett annat bra tips med Aqua Wax är att använda denna som en ”förstärkare” mellan ”huvudpoleringarna”. Så kan du förlänga och förstärka den poleringen du har lagt på bilen.

En vaxad bil håller sig ren längre.

Om du inte tycker det är speciellt roligt att tvätta bilen varje vecka, är det faktiskt ganska smart att polera och vaxa bilen ordentligt. En bil med en blank, vaxad yta håller sig ren längre och är mycket snabbare att tvätta.