Hur avlägsnar du svåra fläckar på sätet?

Vi har väl alla varit där? Tappat kaffekoppen så att allt rinner ut på sätet, ungar som lovar att äta glassen väldigt försiktigt eller inte hittar något annat ställe att torka av kontrollstickan för oljan än på sätet.

Det sista är väl kanske bara gjort för att illustrera effekten av en bra men skonsam tvätt. Meguiar’s Detailer Super Degreaser är ett sådant medel och det samma kan vi säga om Meguiar’s All Purpose Cleaner som kommer i mer ”överkomlig” förpackning. Bägge dessa kan du lika gärna använda i motorrummet som till textilsätena.

  1. Börja med att dammsuga bilen för enkel avlägsning av damm och rusk.
  2. Kontrollera på ett litet icke synligt område att rengöringsmedlet inte ”tvättar bort” färgen i textilen.
  3. Spraya först Detailer Super Degreaser/All Purpose Cleaner på de svåraste fläckarna/områdena.
  4. Du bör använda en styv borste, eventuellt interiör-skrubb för att arbeta på svåra fläckar, men använda inte tryck. Kvaliteten på textiler varierar väldigt från bil till bil. Var därför noga med att du inte skadar klädseln på något sätt.
  5. Spraya därefter på vanlig interiör-tvätt, till exempel Autoglym Interiör Schampo.
  6. Ta en mikrofiberduk för interiör och arbeta in kemikalierna i textilen.
  7. Torka av överflödiga kemikalier med en ren, mjuk duk.
  8. Skölj området med vatten. Några rengöringsprodukter behöver inte sköljas, men det är ändå en bra vana. Spraya vatten (gärna tillsatt med LITE ättika) på det berörda området och torka av med en ren, torr mikrofiberduk. Om du har en dammsugare som kan suga vatten, kan det bara smart att använda denna nu. Detta kommer korta ned torktiden väsentligt.
  9. Håll rutorna öppna, låt stå och torka till att sätena är helt torra (vanligtvis ett dygn).

Impregnera sätena

Ett bra tips om du har barn i bilen eller är väldigt klumpig med kaffekoppen är att impregnera sätena. Så kommer ”ingenting” att fastna och det är lätt att torka bort söl med ett papper.