Guide till nybörjare i maskinpolering

Som nybörjare på maskinpolering får man ofta höra om alla faror man kan stöta på, eller varningar från ”förstå-sig-påare” som i stort sett gör allt de kan för att du inte ska polera med maskin. Det är få som tvivlar på att maskinpolering ger ett mycket bättre resultat än vad du någonsin kan uppnå för hand. Och genom att använda rätt utrustning, kommer du att uppnå ett fantastiskt resultat som är skrämmande likt det den bästa detailern klarar av. Det är kanske här skon klämmer?

När vi pratar om lackbehandling, är det i utgångsläget två typer av behandling vi pratar om.

Nybegynner i maskinpoleringLack-korrigering, som kretsar kring att förbättra lacken. Antingen genom att avlägsna repor, ta bort oxidering, ta fram glans eller ta hand om andra lackskador som ska förbättras.

Lack-konservering är behandlingen vi gör för att bevara lacken fin så länge som möjligt. Det finns flera sätt att bevara, eller skydda, lacken på. De flesta baserar sig på syntetiskt (coating) eller organiskt (vax) lackskydd.Du kan läsa mer om det här.

Det är viktigt att skilja mellan polering, som korrigerar lack, och vaxning som skyddar lack. En del polish innehåller också vax, och ger dig en ”allt i ett”-lösning. När vi pratar om polering här, rör det sig alltså endast om lack-korrigering. Det är också viktigt att komma ihåg att det är poleringsarbetet som skapar glans, medan vax endast bidrar till att bevara och förstärka den. Vax skapar aldrig glans.

DA Poleringsmaskin ger bäst resultat

Da poleringsmaskin - slik virker denDA står för Dual Action (eller dubbelverkande på svenska) och indikerar att detta är en poleringsmaskin som utför två funktioner, eller arbetsuppgifter om du vill, samtidigt. Den både roterar och oscillerar. Det betyder att den roterar på en central axel och detta roterar i sin tur runt en excentrisk axel. En bra metafor för en Dual Action poleringsmaskin är faktiskt jordens bana: själva jorden roterar samtidigt som den också går i en bana runt solen. Dual Action poleringsmaskiner kallas också orbitala poleringsmaskiner på grund av detta.

Denna metod minskar friktionsvärmen till i de närmaste noll, samtidigt som dynan aldrig går i samma spår. Så undviker du så kallade polerrosor eller swirls vid ”fel” polering. Se därför till att aldrig starta din poleringskarriär med en roterande maskin.

Vilken maskin ska en nybörjare i maskinpolering välja?

Det finns ett hav av maskiner och prisklasser att välja bland. Och det kan vara frestande att gå efter den billigaste, för man ska ju bara ”prova lite”. Tänk då på att det du provar på, ofta har ett värde som du vill ta tillvara på. Genom att välja en solid maskin, kommer inte bara kvaliteten på det arbete som du har gjort att bli bättre, utan du kommer också att kunna vara säker i långt högre grad på att du undviker skador i lacken.

Nybörjare i maskinpolering med budget

CarWise-DA-PoleringsmaskinDet är ofta med valet av utrustning och produkter till polering som med mycket annat, att ju dyrare, desto bättre. Det betyder inte att du måste ha en Rolls Royce. Det är väldigt få av oss som faktiskt har det. Polerar du din bil två gånger om året kan du vara stolt och klappa dig själv på axeln. Kommer du ihåg att tvätta ofta, och kanske tillsätta lite snabbvax, kan du till och med gott skryta om det.

CarWise DA Poleringsmaskin har en motor på 5 A, som levererar 710 W och jämn och rätt hastighet under hela arbetet. Polerar ut swirls, vattenmärken, oxidation och repor snabbare än någonsin förr och du kommer dessutom ha den tryggheten i att maskinen inte kommer bränna lacken.

CarWise DA Poleringsmaskin arbetar från 3 000 RPM till 6 300 RPM. Detta betyder att du har full kontroll över jobbet i alla steg, och dessutom kan vara helt trygg med att det inte blir några polerrosor eller swirls i lacken efter maskinen. Med den höga hastigheten på hela 6 300 RPM kommer du att kunna uppnå en perfekt högglans. Maskinen har ett utkast (bana) på 8 millimeter, något som också gör att den är perfekt att använda tillsammans med DA Mikrofiber Correction System.

Nybörjare i maskinpolering med perfekt glans

Cyclo PoleringsmaskinCyclo är världens mest sålda poleringsmaskin, med en helt unik patent, som garanterar dig en fantastisk glans. Kanske är det därför många showbilsägare väljer Cyclo. Cyclo Poleringsmaskin är byggd på det patenterade systemet som gör att den aldrig roterar i samma bana. Detta ger unika resultat, även om du aldrig har använt en maskin förut.

Cyclo 6CE Variabel Pro har också fullständig vibrations-eliminator. Med hjälp av denna maskin kan du med andra ord tryggt gå på en stor bil, utan att händerna skakar i flera timmar efteråt. Mycket behaglig att jobba med.

Samtidigt som Cyclo ger en helt oöverträfflig glans, är den så att säga ”idiot-säker”. Det unika roteringsmönstret i Cyclo, gör att du närmast inte klarar av att göra polerrosor, samtidigt som det inte går att hålla maskinen ”fel” eftersom den har två små dynor, istället för en stor. Effektiv som maskin, skonsam som handpolering.

Proffsens val, entusiasmens dröm – vår rekommendation!

RUPES-BigFoot-LHR-75E-Mini21-400x400Rupes BigFoot-serie sätter en helt ny standard inom DA-polering. Det är en standard som så många andra DA-poleringsmaskiner jämförs med. Rupes BigFoot-serie är den jämnaste, mest stabila och mest kapabla DA-maskin industrin någonsin har sett. Rupes BigFoot är så enkel att använda att även en nybörjare kan få resultat som ett proffs.

Rupes BigFoot-maskinerna har ett utkast på upp till hela 21 mm. Det är rakt av imponerande, och man kan därmed utföra grova lack-korrigeringsjobb som tidigare bara var möjliga med en roterande maskin.

Poleringsdynan är lika viktig som polishen

Det finns ett stort utbud av dynor till maskinpolering, och många av dynorna ser tillsynes likadana ut. Det kan ju av den anledningen vara frestande att köra på en billigare dyna. Detta är dessvärre ett stort fel som många gör. Dynan är konstruerad för att fungera optimalt tillsammans med polishen. Det finns varierande grovhet på dynor, liksom det finns varierande grovhetsgrad bland polish. Det är därmed också möjligt att kombinera olika grovhetsgrader i dynor till olika polish, för att anpassa slipningsprocessen till underlag och skada.

Om du tvivlar, är det faktiskt en bra regel att välja dyna från samma producent som du har polish. Då är du åtminstone säker på att dyna och polish är konstruerade utifrån att kunna fungera bäst tillsammans.

Köper du ett av våra sammansatta polerings-set, är du också helt säker på att dynor och polish är valda tillsammans för att ge bästa möjliga resultat och glans.

Använd inte tryck

Oavsett vilket DA-system du väljer, är det väldigt viktigt att du följer anvisningarna i filmerna ovan, och inte använder tryck på maskinerna. En DA-maskin ska jobba lätt på ytan – helt utan tryck. Tryck kan helt enkelt förstöra dynorna, genom att de blir varma i mitten. Men värmen transporteras inte ner mot lacken. Och en förstörd dyna är trots allt billigare lärdomskostnad än förstörd lack.