Grundlig rengöring av skinnsäten

Vad som ofta är skillnaden mellan en välanvänd bil och en väl omhändertagen bil är huruvida bilens interiör hållits frisk och ren. Vi ger dig nu våra bästa tips för en god vård av dina skinnsäten, allt från hur du tvättar till hur du mjukar upp och impregnerar.

Skinn är som vår hud. Den torkar och spricker om vi inte tar hand om den. En bra behandling två till tre gånger per år kan vara nyckeln till ett långt bättre pris när du en dag skall sälja bilen. Underhåll och rengöring av skinnsäte är enkelt och tar inte så lång tid. Det finns många olika rengöringsmedel, av olika kvalitet, tillgängliga på marknaden. Rätt val av rengöringsmedel är avgörande, vilket kommer vi tillbaka till längre ned i artikeln.

Så går du till väga

 1. Rengör säten
  Börja alltid med att dammsuga sätena. Använd gärna en liten borste för att få loss allt onödigt och skräp som ligger i skarvar och trösklar.
 2. SkinnpleieDärefter tvättar vi
  med en bra skinntvätt, innan vi smörjer in det med lotion som mjukar upp och impregnerar. Smuts och oljor som har samlats sedan senaste tvätten skall helt och hållet bort. Vi har valt Meguiar’s Detailer Leather Cleaner, en läderrengöring som klarar det tuffa jobbet själv. Ett annat mycket bra alternativ är Autoglym Leather Cleaner, som är precis lika bra, och mera passande till dig som inte har 20 bilar som skall klargöras. En del skinn är känsligare för skrubbning än andra och vissa kan färga av sig. Prova därför på en mindre synlig yta innan du börjar. Spraya rikligt med Leather Cleaner på skinnet, ta ett säte åt gången. Därefter arbetar du in det i skinnet med en skinnborste. I det här fallet använder vi en stor och bra borste, som passar bra i handen, men du kan likaväl också använda en mjuk skurborste. Ett fint sätt att kontrollera att borsten är OK att använda, är att ”skrubba” på ovansidan av din hand. Om du inte får märke i handen, tål den sannolikt också skinnsäten bra. Synligt smutsiga säten, bör du naturligtvis skrubba längre. Var noga med att du hela tiden har tillräckligt med såpa, spraya på extra om du märker att det sugs in i skinnet. Torka emellanåt bort smuts och såparester, och fortsätt så tills du inte längre kan se att det avger smuts i trasan. Använd en mikrofibertrasa för interiör.
 3. När du ser att det börjar bli så rent
  som du tror att du kan få det, torkar du sätet helt torrt med mikrofiberduken. Tvätta vidare på nästa säte, baksäte och inte att förglömma ryggstöd och sidor.
 4. Blanda 1 kork ättika i ungefär ½ liter vatten
  Ha detta i en sprayflaska och spraya sätet vått. Håll dig fortsättningsvis till ett säte i taget, och börja med det säte du startat med. Låt ättiksvattnet få ”arbeta” i ungefär 30 sekunder innan du torkar bort det helt och hållet med en torr och ren mikrofibertrasa.

  Varför är det här viktigt? Ättiksvattnet har två viktiga funktioner i den här processen. För det första är den till för att neutralisera eventuella såparester, så att det inte lämnar kvar i och torkar ut eller påverka skinnet. För det andra är klargörandet med ättiksvattnet viktigt före vi går över till att smörja in sätet med lotion. Ättiksvattnet öppnar porerna i skinnet så att lotion kan tränga bättre och längre in i skinnet.
 5. Ta en mjuk svamp och smörj lotion bra in i skinnet. Vi har här valt att ta fram Autoglym Leather Care Balm, som vi har upplevt ha en mycket god hållbarhet, och har förmågan till att mjuka upp även gammalt och slitet skinn. Smörj det väl in i skinnet och arbeta gärna lite på samma ställe så att du får masserat det bra in i skinnet. Fortsätt så med ett säte i taget.
 6. Låt sätena stå med mycket lotion i 30-60 minuter (inte så mycket att det ligger ett lager, men så pass mycket att det glänser bra). Ta därefter en ren och torr mikrofibertrasa för interiör och torka av sätena. Efter det här, ifall du har möjlighet, låter du sätena stå i en lugn och varm plats (garaget) över natten.

Varför är det viktigt med specialmedel för skinn?

 • Det finns tillagda garvämnen som förlänger livslängden på skinnet
 • Skjuter upp solblekning av skinnet
 • Förhindrar krackelering av den färdiga produkten
 • Neutraliserar nedbrytande föroreningar som uppstår från fett, spill och inte minst av svett
 • Håller skinnet mjukt och behagligt

Ett bra tips är därför att även torka upp spill och vardagssmuts med rätt medel. Ha alltid skinn-dukar tillgängliga i bilen!

På så sätt förhindrar du fläckar eller lukt i skinnsäten!

Även om skinnen är väl tillvaratagna och lätta att hålla rena, så kommer kaffespill, glass eller andra saker att lämna fläckar. Spyor och keldjur kommer fortsättningsvis kunna lämna efter sig lukt, som sätter sig i själva skinnet.

En bra impregnering för skinn, kommer att kunna ge dig ett imponerande skydd av ditt exklusiva skinn, och hålla det som nytt i åratal. Ingenting kommer att fastna i eller tränga in i skinnet.

Efter en grundlig rengöring, som ovan nämnts, gör du så här:

 • Rengör ytan för applicering och försäkra dig om att det är helt torrt.
 • Spraya Cquartz Fabric & Leather Coating på ytan.
 • Vänta en minut och torka sedan försiktigt med en ren och torr bomullstrasa.