Fixa mattor och repiga lyktor själv

Slitna och repiga strålkastarglas försämrar sikten! Det ska lysa kristallklart och optimalt så att du har klar sikt på vägarna om kvällen. Speciellt i höst- och vintermörkret och på våta vägar kan du uppleva att ljuset ”sugs ned” i den mörka asfalten. Matta glas är ofta orsaken till detta. Efter år av oxidation, stenskott och många smårepor kommer ljuset att brytas genom glaset på ett helt annat sätt än vad strålkastarna designades för.

Så här slipper du stenskott, repor och matta lyktor

Kör du en bil som tillverkats under de senaste 30 åren är det mest troligt att du har framljus som med polykarbonatplast. Denna plast blir påverkad av UV-ljus, kemikalier, salt och inte minst stenskott.

Polykarbonatplast är extremt hållbart och robust när det kommer till slitage och yttre påverkan, men det står emot UV-strålning relativt dåligt och blir gult och matt med tiden, vilket i sin tur kraftigt reducerar ljuset. Där det inte finns fysiska skador, det vill säga skador efter stenskott och/eller repor, kan du ofta själv avhjälpa mattheten genom att använda en bra metallpolish. Autoglym Metal Polish har visat sig har mycket god effekt mot just detta. Autoglym Metal Polish efterlämnar också en beskyddande hinna som stoppar ytterligare korrosion.

Ett tips är också att vaxa strålkastarglasen varje gång du vaxar bilen. Du lägger därmed på en beskyddande hinna som bevarar glasen, samtidigt som vägdamm och smuts inte fäster lika lätt.