Därför är DA polermaskin det bästa valet

Maskinpolering är en ofta missförstådd hobby. Många tänker ”Detta är nog inget som jag kan klara”, eller har försökt sig på det hela med en billig maskin, utan att egentligen veta hur man faktiskt ska använda den. Ska man ta bort polish med den? Ska man lägga på vax med en poleringsmaskin? Och hur mycket polish ska man använda?

Om man använder maskinen fel kan det bli ett tungt jobb i stället. Men känner man till några av de grundläggande principerna är det både enkelt, ger ett bra resultat och en finare bil. Och man höjer bilens värde! Det är bra att ha i åtanke om man går i säljtankar.

”En bra metafor för en Dual Action Poleringsmaskin är faktiskt jordens bana runt solen”

DA står för Dual Action(Dubbel Verkan) och indikerar att det är en poleringsmaskin som utför två funktioner, eller två uppgifter om man så vill, samtidigt. Den både snurrar och oscillerar. Detta betyder att den dels snurrar runt en central axel, dels roterar runt en excentrisk axel. Metaforen med jordens bana är faktiskt bra; själva jorden snurrar samtidigt som jorden snurrar i en bana runt solen. Poleringsmaskiner med Dual Action kallas också för orbitala poleringsmaskiner just av den anledningen.

Maskinpolering passar alla

Alla som vill ta hand om sin bil bättre bör överväga maskinpolering. Maskinpolering gör inte bara jobbet snabbare och mindre slitsamt. Först och främst blir resultatet mycket bättre med poleringsmaskin. Genom att lägga några extra kronor på en bra DA-maskin kommer du dessutom nästan totalt minimera risken för fel eller för att skada lacken genom arbetet. BigFoots system, som vi tittar närmare på här, är i princip ”idiotsäkert”. Samtidigt som det är både entusiasters och proffsens förstahandsval.

En poleringsmaskin gör först och främst det vi kallar Rubbing på ett mycket bättre sätt. Detta handlar alltså om lackrengöring, lackrenovering och korrigering… Det finns många ord och uttryck, men det är just korrigering av skador och/eller slitage i lacken som en poleringsmaskin fixar.

Det finns flera poleringsmaskiner i BigFoots serie.

Som en tumregel kan man säga att maskinen blir mer effektiv ju större utkastet (banan) är på rotationen. Ska du alltså polera stora ytor, som på husbilar eller båtar, är det smart att välja en maskin med ett utkast på 21 mm. Utmaningen här blir dock att man inte kommer så tätt inpå kanter och vid konturer, och man har därför ofta behov av ännu en maskin med ett mindre utkast.

I början av 2016 kom Rupes med uppgraderade versioner av flera maskiner. Dessa går under beteckningen MKII och ger 40 % mer kraft, men med samma motorkraft. 40 % extra är av betydelse för proffs som behöver jobba snabbt, eller om du jobbar med stora ytor och vill bli färdig fort. Om du är nybörjare eller främst har det som hobby är fortfarande de ”gamla” ES rätt val. ES-maskinerna är mycket säkrare att jobba med, och man uppnår samma resultat som med MKII-maskinerna, men utan att riskera att bränna lacken eller gelcoaten.

Rupes-LHR-21ES-Big-Foot5-300x187BigFoot LHR 21ES och 21MKII
Detta är den första BigFoot-maskinen, och just den som har inspirerat namnet, på grund av den stora trissan på 180 mm. Den har dessutom ett enormt utkast på hela 21 mm och är perfekt när du behöver jobba snabbt med större ytor, såsom större bilar, SUV, varubilar och lastbilar. Rupes BigFoot LHR 21ES är också perfekt för båtar.

Rupes-LHR-15ES-BigFoot-Deluxe-kit4-300x222BigFoot LHR 15ES och 15MKII
Denna omtalas ofta som ”detailing-maskinen”. Den har 15 mm utkast och lite högre hastighet än LHR21. Här använder du trissor i storleken 150 mm och den blir lite mer flexiben än LHR21. Den passar bra för de som kan lägga mycket tid på arbetet och som är ute efter perfektion. Med ergonomiskt handtag och hastighetskontroll vid tummen.

BUF_108-3-300x200BigFoot LHR 12E Duetto
Det här är vår favorit! Ska du satsa på endast en maskin är det denna du bör ha. Mer allsidig maskin får du leta länge efter. Den har ett utkast på 12 mm och du använder trissor i storlek 150 mm till den. Passar till allt från grov lackkorrigering till finaste glanspolering. Kan också användas till våtslipning av lack. Allt följer med i setet!

BigFoot LHR 75E Mini
RUPES-BigFoot-LHR-75E-Mini21-300x300Det här är egentligen en mini-utgåva av Duetto. Utkastet är på 12 mm och har samma hus som BigFoot LHR 12E Duetto. Näspartiet och själva bakplattan är mindre, och blir därför perfekt till mindre trissor. Med den här maskinen kan du polera där du inte kommit åt förut med maskin – du kommer åt vid små och trånga ställen samt runt de krångliga hörnen och kanterna.

Det finns billigare alternativ som också är riktigt bra.

Man måste ju inte alltid köra en Mercedes… Det finns bra och billigare alternativ på marknaden om du bara polerar en eller två bilar två gånger om året. Var uppmärksam på vad du köper även när det gäller lackbehandling. Lackering är dyrt, och det är ofta en bra investering att köpa en maskin som gör jobbet säkert. Styrka, hastighetskontroll och utkast är viktigt för ett bra resultat. Vibration, kvalitet och handtag är viktigt för din komfort.

CarWise Maximum Shine Kit

Menzerna-Maximum-Shine-Kit-inkl-maskin-640x640 (2)Menzerna Maximum Shine Kit är perfekt om du vill ha en djup och skarp glans i lacken. Här kombinerar vi det bästa från Menzerna med CarWise DA Polisher samt allt du behöver av trissor och dukar.

I det här paketet hittar du allt du behöver för att korrigera lackskador som repor, swirls, oxidering eller andra grova lackskador, och uppnår den ultimata och i det närmaste perfekt glans. Och så följs det upp med ett bra lackskydd i form av ett riktigt bra karnaubabaserat vax.

Produkter och maskin som fungerar perfekt ihop. Det ger dig garanterat en blank bil!

Billigt startpaket för maskinpolering

Startpakke-Maskinpolering-for-nybegynner-640x640 (1)Är du helt nybörjare på maskinpolering men ändå vill göra ett riktigt bra jobb, utan att det kostar skjortan?

Då är detta vårt utvalda paket du ska satsa på. Här får du en solid DA-maskin av god kvalitet som är lätt att jobba med.

Tillsammans med maskinen får du både speciellt utvalda trissor och produkter från Menzerna och Autoglym för repborttagning, glans och varaktigt skydd!

Har du länge funderat på att prova en poleringsmaskin? Nu finns det ingen anledning att skjuta upp beslutet!

Så här polerar du med maskin

Snabb men noggrann polering av större ytor

Med Rupes BigFoot LHR 21ES kan du snabbt klara av poleringsjobb utan att slarva för att spara tid, men med gott resultat. Med det enorma utkastet på 21 mm, och en poleringstrissa på 180 mm, når du över mycket stora områden på mycket kortare tid.


Ta bort tvättripor från den automatiska biltvätten

Det råder inga tvivel om att en automatisk biltvätt ger mycket slitage på lacken. Med en poleringsmaskin från Rupes BigFoot är det dock inga problem att reparera detta. Lackytan blir som ny igen, utan risk för spår eller hologram efter poleringsmaskinen – även om du aldrig tidigare använt en poleringsmaskin!


Större repor och allvarligt lackslitage

Då och då kommer du att få kraftigare repor. Det kan vara från en smutsig automatisk biltvätt, från grannes buskar som kom lite för nära, ungarnas fotboll med mera. För att korrigera sådana skador behövs en grövre trissa i kombination med en grövre polish. Här ser vi hur vi kan göra allt detta i ett enda steg med Rupes BigFoot LHR 12E Duetto. Från mycket sliten lack till högglansig lack i ett steg – utan risk för körspår, hologram, swirls eller andra märken som maskinpolering kan orsaka.Med BigFoot får du ett garanterat felfritt resultat.


Från swirls, skimmer och lätt slitage till högglansig lack

Många av dagens nyare bilar, till exempel Mercedes, BMW och Audi, har keramiskt klarlack. Fördelen med detta är att det inte blir tvättrepor och andra mindre repor särskilt lätt. Men det krävs också mer för att ta bort swirls och annat slitage på dessa lacker. Det är inte bara att ta den grövsta trissan med den grövsta polishen – det kommer inte att ge glans. Man måste ha en polish som är framtagen just för keramiska lacker, och ett system som fungerar tillsammans med just det.


Maskinpolering på trånga och krångliga ställen

När det handlar om polering på svårtillgängliga ställen är vi helt beroende av att kunna jobba tätt på profilerna och kunna nå ända in med hela poleringstrissan. Här är Rupes BigFoot LHR 75E Mini helt unik. Den kommer enkelt åt på de allra flesta ställen och utvecklar inte värme. Den blir perfekt för lackkorrigering på de svårare ytorna, till exempel kofångare, kanter och andra profiler. Du kan till och med jobba tryggt på plastytor.


Våtslipning av lacken ger perfekt slät yta

Det verkar kanske konstigt, men det är inte så svårt eller krångligt som det kan verka. Vi jobbar med mycket fint papper som har en baksida av skum, så att den enkelt anpassar sig till bilens konturer. När vi våtslipar handlar det helt enkelt om att jämna ut ytan, vilket ger en slät och nedtonad yta. Efter detta handlar det om att få upp glansen, och allt kan faktiskt göras enkelt med en Rupes BigFoot LHR 12E Duetto.


Så här kommer du igång med maskinpolering

Du behöver som sagt var inte välja det allra dyraste. Det finns bra och billiga alternativ på marknaden, som är lika säkra att använda. Som med allt annat handlar det om en skillnad i kvalitet. Om du bara har en bil som du vill polera en till tre gånger om året kanske du kan leva med lite mer vibrationer i maskinen, så länge resultatet blir lika bra?

Om du är nyfiken på om maskinpolering är något för dig är ”Startpaketet för nybörjare” ett bra första steg på vägen in i maskinpoleringsvärlden. Det är lätt att använda och ger ett imponerande resultat – utan risk för att förstöra lacken.