Hur man undviker imma och is på insidan av bilen | Bilvårdskungen.se
Hur man undviker imma och is på insidan av bilen
Hur man undviker imma och is på insidan av bilen

Hur man undviker imma och is på insidan av bilen

Få saker är mer irriterande än isiga rutor på bilen. Speciellt på måndagar när du behöver skrapa is både på utsidan och insidan. Och kanske det till och med immar igen på insidan, särskilt om det är flera i bilen. Varför blir det så? Och hur undviker man imma och is på insidan av bilen?
 

Det bästa tipset är självklart att köra in bilen i garaget. Men vad gör du om du inte har ett garage, är i stugan, eller varje dag du kommer hem från jobbet?
 

Vad är egentligen orsaken till isbildning och imma på insidan av rutan?

På rutan uppstår det successivt ett lager fett. Det gör att vatten och fukt fäster lättare på rutan. Torkar du bort det med handen ser du att det immar igen snabbare där du torkade nästa gång, för att från din hand lägger du ett nytt lager med fett. Använd därför en ren trasa att torka bort eventuell imma. Målet är självklart att få rutor utan imma och då ska vi börja med att ta bort fettlagret.

Det finns många bra råd, men bäst är att att använda en bra glasrengöring som tex Scholl Concepts ICE Glass Cleaner eller Fastglass från Autoglym. Ni finner de här: https://bilvardskungen.se/kategori/Glass. Till en bra glasrengöring rekommenderar vi tvåduksprincipen. 

Så använder du tvåduks-principen:
1. Ta en ren mikrofiberduk anpassad för glas och spruta på 1-3 sprut av glasrengöring så duken blir lätt fuktig

2. Torka ut medlet över ytan som skall rengöras med raka drag fram och tillbaka tills du uppnår rent ruta. Gör detta på en mindre yta åt gången. Så dela gärna en framruta i 4 delar och gör en del åt gången tillsammans med steg 3.

3. Direkt efter du jobbat ut produkten över ytan och fått önskat resultat så efter-torkar du med en ren och torr mikrofiberduk anpassad för glasrengöring. 
Vi rekommenderar Diamond Window Glasduk som ni finner här: https://bilvardskungen.se/kategori/mikofiber-glass


OBS: Viktigt at hålla bilen så torr som möjligt på insidan, så undvik att förvara blöta kläder och skor inne i kupén.
Använd AC även på vintern. Inne i AC-anläggningen blir det vattendroppar som gör att det blir extra fuktigt. Vattnet samlas och leder ut under din bil. ACn hämtar fuktig luft inifrån bilen, torkar den och skickar tillbaka luften. Alltså fungerar din AC som en avfuktare.
 

 

Se till att mattorna är fria från smuts och is och undvik att ha fuktiga saker i bilen. Fukt gör att det ofta blir immigt på insidan av bilrutan. Då upplever du samma problem igen och igen.

 

När du nu gett bilen bästa förutsättningar gäller det att bli av med den fukt som finns i kupén och den fukt som kommer i framtiden, speciellt på vintertid. Därför skall man använda en fuktslukare som till exempel Torrbollen eller Pingi som ni finner här: https://bilvardskungen.se/category/Miljo.


Genom att använda en Pingi fuktslukare eller Torrbollen så samlas all fukt i absorbenten och tas bort från fordonet. 

Vill man ta det till nästa nivå kan man även använda en anti-fog behandling på insidan av rutorna för att förhindra imma ännu mer, dessa produkter är lätta att använda och används efter man rengjort glaset med glasrengöring(se steg "tvåduks-principen".
Anti-Fog medel hittar ni här: https://bilvardskungen.se/search?q=anti+fog

 

 

Summering:
1. Håll bilen ren och undvik att ha fuktiga kläder och mattor i bilen

2. Rengör glasrutorna från fettfilm och säkerställ helt ren ruta https://bilvardskungen.se/kategori/Glass https://bilvardskungen.se/kategori/mikofiber-glass

3. Använd AC:n även på vintern den fungerar som avfuktare

4. Använd en Torrboll eller Pingi för att suga upp den fukt som befinner sig i bilen https://bilvardskungen.se/category/Miljo

5. För extra skydd använd en anti-fog produkt https://bilvardskungen.se/search?q=anti+fog

 

 

Video 1:

Video: 2