Bilvårdskungen
Hur man tvättar pads och poleringtrissor
Så tvättar du pads och poleringstrissor

Polerskivor till maskin är en viktig investering, som är lika avgörande som polishen du väljer. polerskiva och polish ska tillsammans lösa de uppdragen du står inför. Blir skicorna rengjorda på fel sätt, eller inte rengjorda alls, kan de mista effekten delvis eller helt och hållet. Och du kommer uppleva att polishen ‹‹inte gör jobbet›› medan det egentligen är trissan som mist sin förmåga.

Om du tar hand om polerskivorna får du dessutom uppleva att du kan ha skivorna under väldigt lång tid. Och risken för felbehandling eller att skivan med gamla, hårda polishrester ska laga repor är minimal eller inte finns alls.

Rengör polerskivorna omedelbart efter användning

Att rengöra polerskovor är enkelt och går mycket fortare om du gör det direkt efter du har polerat. Att rengöra skivorna omedelbart gör att du får ur all polish, lackrester och oljerester enklare. Är du professionell och arbetar med polering av bilar dagligen kan det vara lönsamt att investera i en pad-washer. Med en pad-washer rengör du trissorna på sekunder och de blir omedelbart klara för användning.

En pad-washer klarar däremot inte av att rengöra polerskivorna till 100 %. Du vill ju ha 100 % rena skivor men du klarar inte ta bort alla oljerester och pigmentrester. Du bör därför tvätta de i tvättmaskinen för att få trissorna helt rena emellanåt.

Rätt val av rengöringsmedel

När du rengör polerskivorna är det viktigt att du använder en specialtvål som är gjord för att lösa upp poleroljor och polishrester. Chemical Guys Pad Cleaner är vår favorit för skumskivor helt klart. Ett annat mycket bra alternativ är PRS Pad Washer Såpa som också lämpar sig bra till lammull- och mikrofibertrissor.

med-borste2-400x388Polersivor som innehåller vax eller polish kan behöva skrubbas med en borste. Att låta vax ligga kvar och torka i trissan är inget alternativ, det kan fördärva din trissa helt. Eftersom trissorna är extra grisiga av till exempel pigment efter en behandling av bil utan klarlack kan det löna sig att lägga trissan i blöt. Ta tre till fyra korkar av Chemical Guys Pad Cleaner såpa i en hink med sju till åtta liter vatten. Låt det ligga i blöt 30-60 minuter innan du rengör de för hand eller i maskin.

Använd inte torktumlare

När du tvättar dem i maskin måste du tänka på att inte centrifugera på högsta hastighet, sänk hastigheten till det lägsta (helst inte mer än 800 varv). Det är för att förhindra att trissorna slits sönder i den höga hastigheten. När de fylls med vatten blir de ganska tunga och centrifugen kan riva sönder dem eller så kan kardborrebanden lossna.

stativ2-400x225Trissorna kan inte heller torkas i torktumlare. Det bästa alternativet är att lägga dem på ett torkstativ, då torkar de på ett par timmar.

Polerskivor till maskin är en viktig investering, som är lika avgörande som polishen du väljer. Skiva och polish ska tillsammans lösa de uppdragen du står inför. Blir skivorna rengjorda på fel sätt, eller inte rengjorda alls, kan de mista effekten delvis eller helt och hållet. Och du kommer uppleva att polishen ‹‹inte gör jobbet›› medan det egentligen är trissan som mist sin förmåga.

Om du tar hand om polerskivorna får du dessutom uppleva att du kan ha skivorna under väldigt lång tid. Och risken för felbehandling eller att skivan med gamla, hårda polishrester ska laga repor är minimal eller inte finns alls.