Glasförsegling | Bilvårdskungen.se
Glasförsegling
Så lätt lägger du en glasförsegling / rutförsegling

Vill du slippa använda torkarbladen så ofta?
Hört talas om rutförsegling och undrar hur de funkar?
Det är väldigt enkelt att lägga en rutförsegling och vi visar dig hur nedan.

För att få så bra hållbarhet som möjligt från förseglingen på rutan måste vi se till att den är så ren som möjligt. Det kan vi göra på två sätt, det ena är att rengöra ordentligt med en bra glasrengöring som vi sprutar över och torkar av för att få bort de mesta, men bäst är att tvätta rutan med schampo och spola av, och sedan gå på med en glaspolish som t.ex Autoglym Car Glas Polish och polera bort den trafikfilm som ligger på rutan.

Så rengör du glaset bäst
Glasrengöring med vanlig fönsterputs är ganska självklar så vi fördjupar oss mer i glaspolishen.

Ta din glaspolish på en mikrofiberduk eller en applikatorpad och lägg en klick stor som en gammal 5-krona och börja polera upp halva rutan åt gången genom att antingen jobba i överlappande cirkel-rörelser eller genom att dra fram och tillbaka i kryssmönster. När vi känner att vi jobbat över ytan tillräckligt och ser att de är rent så tar vi och torkar bort polishresterna väl med en torr mikrofiberduk. En polish innehåller oljor så här är det viktigt att få bort dessa oljor med antingen en bra fönsterputs som innehåller alkohol eller en annan alkohollösning.

 

Nu är det dags att lägga glasförseglingen
Efter att vi gjort rent rutan så kan vi påföra vår glascoating / rutförsegling. Det finns många produkter där ute men två av de enklaste att lägga är RainX och Aquapel.


Om ni vill lägga Rain-X gör ni på följande sätt:
Skaka flaskan med Rain-X väl och applicera en mindre mängd medel på en mikrofiberduk eller applikator-pad, OBS: använd gärna handskar.
Jobba ut produkter med raka rörelser över rutans yta med liten överlappning så man säkerställer att hela ytan är täkt och gör detta först åt ena hållet och sen åt andra, alltså jobba i kryssmönster.
Låt Rain-X torka i 15 minuter och eftertorka med en lätt fuktad mikrofiberduk. Rain-X är nu redo att göra sitt jobb för att bekämpa regnet.

 

När man känner att effekten börjar avta kan man rengöra med vanlig fönsterputs och applicera på nytt utan att använda polish. På detta sättet förlänger man hållbarheten av Rain-X.

 

Så gör du om du vill lägga Aquapel:
Skaka applikatorn lite och knäck ampullen genom att trycka ihop vingarna på applikatorn, ni kommer känna och höra ett klick, då är produkten applicerad på applikatorn och den är redo att torkas ut över rutan. Är man snabb och sparsam kan en ampull av Aquapel räcka till alla rutor på en bil.
Tänk på att applicera med överlapp så ni täcker hela ytan, jobba gärna korsvis. Låt ej produkten torka in utan redan efter 30 sekunder kan man torka av. Torka väl och noga. Skulle det uppstå defekter så ta en lätt fuktad mikrofiberduk och torka av.


Vad kan man förvänta sig i hållbarhet?
Att lova en hållbarhet på alla typer av skydd på bilen är svårt men i Aquapels fall kan man räkna med 4-12 månader och en applicering av Rain-X 8-26 veckor men där har Rain-X stor fördel då det kommer väldigt mycket medel med som gör att man kan applicera flera gånger om året utan att behöva köpa ny produkt.

Tips är att unvik att använda torkarbladen när de inte behövs och undvik stark spolarvätska och när man tvättar bilen så använder man skonsamma produkter. En annan sak är att om man är dålig på att tvätta bilen och framrutan så kan trafikfilm samlas på rutan och förhindra förseglingen man lagt så skrubba med ett bra schampo på framrutan för att få bort denna trafikfilm.