Bilvårdskungen - Sveriges bredaste sortiment av bilvårdsprodukter
Enkel hösttvätt av bilen
Så tar du en snabb hösttvätt

Är det en vetenskap att tvätta bilen?
Svaret är kanske, men genom att göra små enkla rutiner så kan man minimera risken för tvättrepor och få en glänsande bil som har fantastisk avrinning utan större ansträngning.

Detta är ett av mina recept för att snabbt tvätta bilen ren på ett skonsamt sätt och lägga ett snabbt skydd som får höstens smuts att inte fästa så hårt.

Tänk på!
Tvätta inte i direkt solljus eller när bilen är varm. Skulle bilen vara varm när du skall tvätta se till att spola bilens lack kall med vatten först. Det kan göra att dina medel inte tar lika bra på smutsen men applicera då hellre medel en gång extra än att göra det direkt på varm lack. Får medlet torka in kan de bli defeker som behövs poleras bort och din snabbtvätt blev inte så snabb som tänkt.

 

1. Avfetta och lös upp insekter och trafikfilmen (låt ej torka in)
Spruta över en bra alkalisk avfettning eller citrusbaserad produkt som Auto Finesse Citrus Power Bug & Grime Remover över de extra smutsiga områdena eller kör över hela bilen vid behov. Tänk på att applicera lite extra på insekter. 
Låt medlet verka i ca 2-8 minuter beroende på temperatur, tänk på att inte låta produkten torka in.

 

2. Spola av (nerifrån och upp)
Spola av avfettningen väl och börja nerifrån och jobba er upp.
Börja nere vid tröskellådan på bilen och jobba er upp, sida till sida med högtryckstvätten, genom att göra detta arbetar ni tillsammans med produkten istället för att spola ovanifrån och spola av all produkt utan att jobba med den samt att man ger maximal verkningstid. En annan fördel är att man också ser var man varit och man missar inte att spola bort något. 

 

3. Schamponering (uppifrån och ner)
Ett fordon är som smutsigast längst ner vilket betyder att om vi inte fått loss all smuts när vi kört vårt avfettningssteg så kommer vi plocka upp detta i tvätthandsken och riskerar att ta med denna smuts runt hela bilen även om vi sköljer handsken väl.

Så regel för schamponering med handske är att alltid börja längst upp på bilen och jobba neråt. Jag gör så att jag börjar med en sida av bilen och börjar med taket, sköljer av handske, tar rutorna och sidospegel, sköljer och jobbar mig ner till ca halva dörren och sen går ja runt hela bilen på detta sätt även bakre delen på bilen tar jag bara halvvägs ner och hela huven, ej kofångaren.
När jag gjort det tar jag och går över bilen igen men nedre delen inkl kofångaren fram och bak.

Skölj av handsken väl och ofta. Vill ni kan ni köra en 2 bucket metod genom att använd en hink med rent vatten för att skölja av handsken i och en hink med schampo för att få den smuts som följt med handsken att fastna i hinken med bara vatten.

 

4. Skölj av väl (uppifrån och ner)
Detta steget är enkelt och rogivande. Skölj av bilen med vatten uppifrån och ner, här skall de bara sköljas av och gå snabbt. När allt schampo är bortspolat är bilen redo för nästa steg. Här ser man också resultatet av ens arbete!

 

5. Våtförsegla bilen på sekunder och få glänsande resultat (görs på våt bil)
Det finns många sätt att få bilen blank med fantastisk avrinningseffekt. Men att använda en så kallad wet-coat är det snabbaste sättet!

När bilen fortfarande är blöt efter avspolningen rekommenderar jag att ni tar en produkt som tex Sonax Spray & Seal, Auto Finesse Aqua Coat eller Gyeon Wetcoat. 
Dessa produkter är gjorda för att sprutas på våt bil, sköljas av och efter sig lämnar produkterna en grym glans och bra skydd för bilen i flera veckor. När regnet sen är framme så kommer bilen att "tvätta sig själv" då allt vatten bara rinner av.

Tänk på att bilen måste vara ren men fortfarande blöt efter tvätt, spruta 2-3 spray per panel, mer är inte bättre.
Spola av produkten nereifrån och upp för att sprida ut den och säkerställa att man spolat av allt. Spola väl och länge så ingen produkt ligger kvar på bil eller i hörn av karossen.6. Torka (med skonsam torkduk av mikrofiber)
Torkteget är väl inte de roligaste men de är otroligt viktigt så slipper man få vattenfläckar.

Med en ny och fin mikrofiberduk går det snabbt. Dagens moderna mikrofiberdukar gör att torkningen går fortare, skonsammare och mikrofiberdukarna håller väldigt mycket vatten som gör att man inte behöver vrida av så ofta.

Nedan finner ni några av våra favoritprodukter för att ta en supersnabb rengöring.