Bilvårdskungen - Sveriges bredaste sortiment av bilvårdsprodukter
En djup repa i lacken? Så här tar du bort den!
Så tar du bort en djup repa

Har du fått en djup repa i lacken? Där den inte är alltför bred kan du faktiskt lyckas dölja den helt. Så här får du bort den, utan att det kostar skjortan!

Repor kommer i alla former och storlekar. Innan du bestämmer dig för hur du ska behandla den, bör du därför uppskatta hur allvarlig lackskadan är. Här ser vi närmare på hur du kan göra när repan är så djup att polish inte kan fixa den...

Polering kan bara ta bort mycket lätta repor eller swirls. Djupare repor kan vi kamouflera genom att runda av kanterna och fylla dem med ett tunt lager polish. Numera utgörs modernt lack generellt av klarlack. Allt lack på modernare bilar har ett lager klarlack utanpå den färgade lacken. Detta för att skapa maximal glans, djup och inte minst skydd. Diagrammet visar lacklagren på en typisk morden bil. Den visar också fyra olika repor av varierande svårighetsgrad.

Här i filmen tar vi oss an de två allvarligaste reporna:

Om det är grå eller vit färg i botten av repan visar det att den är så djup att den nått grundningen på lacken. Ingen polering kan reparera detta. Det är också möjligt att det börjar rosta om ytan förblir obehandlad där. Tvätta området ordentligt med tvättmedel. Att försiktigt lägga på klarlack med en fin konstnärspensel kommer att ge skydd och minimera den synliga skadan. Om det behövs kan du också använda bilens originallack, innan du penslar på klarlack. När klarlacken härdat ordentligt (vänta minst en vecka) bör du polera för att jämna ut lacken över området och för att ge skydd.

Riktigt djupa repor går ända ned till metallen. Här gäller det att inte vänta för länge. Rengör området ordentligt, och se till att lägga på en grund med rostskydd innan du lägger på färgat lack och därefter klarlacket.