10 sätt att förstöra lacken på omedvetet

Att hålla bilen blank och fin är inte bara fråga om estetiska skäl. Lacken är det enda som skiljer metallen från att brytas ner. Det mest uppenbara orsakerna till lackskador jobbar vi ganska medvetet med att undvika. Till exempel att smälla upp dörren på garageväggen, köra för nära häcken och liknande. Men hur är det med alla vardagliga skador vi åsamkar lacken, utan att veta att det ger permanenta lackskador…

Det mest uppenbara tipset för att skydda lacken är självklart att du alltid har ett bra vax på bilen. Vax ger inte bara ett bättre utseende och gör att det är lättare att hålla ren. Vax köper tid! Detta ger dig åtminstone lite extra tid att reparera skadan – innan den blir permanent.

Jag vill även rekommendera dig att ha en flaska detailerspray (quick detailer) och en mikrofiberduk tillgänglig i bagageutrymmet hela tiden. Det kan spara dig mycket arbete, och rädda lacken av många anledningar. Detta kommer du se igen i de många råden under.

Sav/harts

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: Historiskt användes harts som lim, och med goda skäl.
Lösning:Bug & Tar Remover (Insekts- och asfaltborttagare), lacknafta och claybar.

Det bästa är att ta det så fort som möjligt med en bra ”Bug & Tar Remover”, inte köpa de billigaste, som oftast är för tunna och lite kraftfulla. Välj ett bra och känt märke och du kommer att kunna ta bort det innan det hinner härda. Om hartsen torkar kan lacknafta lösa upp det och återstående rester kan du få väck med en claybar. Se till att vaxa bilen när du är klar. Använd gärna ett snabbvax om du inte har tid, men använd något.

Bensin/Diesel spill

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: Bensin kan ge permanenta skador på lacken.
Lösning: Låt slangen droppa färdigt, undvik fylla tanken och torka bort spill omedelbart.

Priserna varierar stort och det kan vara frestande att fylla tanken på billigare dagar. Detta är en säker ”vinnare” för spill som förstör lacken permanent. Speciellt bensin kan ge fläckar på lacken, som också är omöjliga att få bort. Om du spiller lite bensin eller diesel av misstag, är den bästa lösningen att plocka fram flaskan med detailerspray, en bra och ren mikrofiberduk och torka bort spillet innan det gör skada.

Skrift i smutsen

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: Att någon skriver i smutsen som ligger på lacken eller gnor på smutsig lack sätter bestående men.
Lösning: Håll bilen ren.

Vi har alla sett ”tvätta mig” skrivet på en bil, men den välmenande taggaren har faktiskt gjort saken värre. Smuts och sand på bilen fungerar som sandpapper när den stryks mot lacken på det sättet och kan göra märkena bestående efter att smutsen är borta.

Lösningen är så enkel som att tvätta bilen oftare. Har du ett bra vaxunderlag kan ofta en avspolning räcka. Om skadan redan skett är polering det enda som kan rädda det.

Morgonkaffet

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: Kaffe och läsk innehåller syror som kan etsa in i klarlacken.
Lösning: Tvätta av det omedelbart

Att köra iväg med en kopp kaffe på taket är inte bara en liten tabbe. Det kan faktiskt växa till en stor tabbe och förstöra eller försätta bestående märken på lacken. Många drycker är sura och vilken syra som helst kan skada lackens finish. Tvätta bort på en gång och igen kommer detailersprayen och mikrofiberduken till nytta. Det tar bort det effektivt utan att skada vaxlagret eller annat skydd du har på bilen.

Smutsig tvättutrustning

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: En använd svamp eller dåligt rengjord tvätthandske kan skada lacken
Lösning: Använd endast tvätthandske, tvätta den i maskin efter användning

Att tvätta sin egen bil känns rätt och ger bra samvete, men ett vanligt misstag kan orsaka flera tvättrepor än nödvändigt. Slopa svampen. I bästa fall använd en engångssvamp. Du får aldrig en svamp riktigt fri från smuts och sandkorn.

Även den dyraste tvättsvampen kan bli förstörd om du tappar den i backen, så var rädd om den. Använd en tvätthink med galler i botten och gnugga handsken mot gallret varje gång du doppar den i hinken. Tvätta alltid av dina tvättredskap efter användning.

Fågelspillning är frätande

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: Fågelträck etsar sig fast på klarlacken
Lösning:Tvätta av det omedelbart

Fågelskit är inte bara besvärande. Det har också lågt pH-värde och är mycket surt. Fågelträck innehåller dessutom bitar av skal, sand och grus som kan skada lacken om du bara torkar av det.

Om du har fågelträck på lacken kommer vår detailerspray och mikrofiberduk väl till pass igen. Detailersprayen kapslar in rester av skal och grus så att du tryggt kan torka bort fågelskiten med den mjuka trasan. Smeta inte ut det, utan försök lyfta upp det.

Om fågelspillning har torkat in häller du på vatten. Lägg på mikrofiberduken och häll på mer vatten. Låt den ligga så i tio minuter för att lösa upp spillningen, och ta sen upp det med microfiberduken och detailersprayen.

Insekter ”äter” klarlack

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: Insekter är syra
Lösning: Tvätta bilen

En tur en sensommarkväll är ofta synonymt med att smörja in grillen, sidospeglarna och framrutan med insekter. Omedelbart är det ingen fara men inom loppet av 24 timmar börjar nedbrytningsprocessen av insekterna och de går från pH 5-6 till ett surt värde runt 3,5. Det är nu skadan etablerar sig i klarlacken på bilen och du får permanenta skador som måste poleras bort.

Ofta är vatten det bästa. Skölj rikligt med vatten. Är det så att insekterna har ”härdat” bör du ta fram ett bra insektspray. De i gelé- eller skumform är bäst, då de har förmågan att fastna på sidorna av bilen. Låt det verka några minuter, tvätta försiktigt med en mjuk mikrofiberduk och skölj noga. Efteråt bör du spraya på detailer spray och torka av med en ren och bra mikrofiberduk.

Tvätta i biltvätt på bensinstationer

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: Tar bort vax och skapar tvättrepor
Lösning: Tvätta hemma eller i en gör-det-själv hall istället

Det kan vara en frestande tanke. Bara sex minuter i en biltvätt utan att behöva gå ur bilen. Om du har en bil du gillar är detta inte det smartaste valet du tar. I en biltvättmaskin är det relativt starka kemikalier som ska bryta ner smuts snabbt. Problemet är bara att detta också påverkar och löser upp vaxlagret du lagt på bilen. Skyddet är borta på rekordtid!

Det är dessutom få saker som sliter så mycket på klarlacken som borstarna i en biltvätt. Det ser du speciellt på mörka bilar och kan endast tas bort genom maskinpolering.

Ta bort snö från bilen

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: Smutsen på bilen blir som sandpapper under snön
Lösning: Tvätta efter väder, använd garage eller biltäcke

Det är frestande att ta ett rejält tag på huven och dra av snön i ett svep, men hur var bilen innan det började snöa? Är det dagar eller kanske veckor sen du tvättade bilen? Tillslut blir den en salig blandning av salt, vägdamm och asfalt som blir ett sandpapper mot lacken. Den tunga snön pressas mot karossen och lämnar garanterat repor.

Det kan vara ganska djupa repor som det måste arbetas med en grov polish med för att få bort eller jämnas ut. Följ därför väderprognoserna lite extra när stora snömängder närmar sig och tvätta bilen innan. Det är en väl investering av tid och pengar som snabbt kan bespara dig från stora kostnader och mycket tid.

En välvaxad bil hjälper dig dessutom ännu mer så att ytan blir som en ‹‹teflon-stekpanna››. Ingenting fäster. Smuts fäster sig inte så lätt och skadar och snö faller lättare av utan att skada. Ett bra tips är att använda Autoglym Rapid Aqua Wax vid var tredje till femte tvätt för att upprätthålla en slätt och skyddande yta genom hela vintern.

Solskadad lack

10 måter å ødelegge lakken på uten å være klar over detProblem: Solens UV-strålar skadar lackkvaliteten
Lösning: Undvik att låta bilen stå i solen flera dagar i sträck

Precis som din hud, skadas också lacken vid överdriven solning utan tillräckligt skydd. UV-strålarna påskyndar åldringsprocessen, oxideringen, som gör att lacken blir spröd och mister sin färg. En torr och spröd lack är t.ex. mer utsatt för stora ‹‹rosor›› vid stenskott. Solen torkar också ut viktig näring i lacken och vaxet eller eventuellt annat skydd du har på lacken.

Se till att bilen inte står i solen i flera dagar, speciellt under sommaren då UV-strålningen är hög. Om bilen blir utsatt för mycket sol i längre perioder bör du också vaxa bilen oftare för att bibehålla egenskaperna i lacken.Att hålla bilen blank och fin är inte bara fråga om estetiska skäl. Lacken är det enda som skiljer metallen från att brytas ner. Det mest uppenbara orsakerna till lackskador jobbar vi ganska medvetet med att undvika. Till exempel att smälla upp dörren på garageväggen, köra för nära häcken och liknande. Men hur är det med alla vardagliga skador vi åsamkar lacken, utan att veta att det ger permanenta lackskador…

Det mest uppenbara tipset för att skydda lacken är självklart att du alltid har ett bra vax på bilen. Vax ger inte bara ett bättre utseende och gör att det är lättare att hålla ren. Vax köper tid! Detta ger dig åtminstone lite extra tid att reparera skadan – innan den blir permanent.

Jag vill även rekommendera dig att ha en flaska detailerspray (quick detailer) och en mikrofiberduk tillgänglig i bagageutrymmet hela tiden. Det kan spara dig mycket arbete, och rädda lacken av många anledningar. Detta kommer du se igen i de många råden under.